Σκόπια και Σόφια κοντά σε υπογραφή Συμφώνου Φιλίας

19:01 20/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σκόπια, 20 Ιουνίου 2017 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Φραγκόπουλου)

Την βούλησή τους να παραμερίσουν τις ιστορικές διαφορές και να γυρίσουν σελίδα στις σχέσεις Σκοπίων-Σόφιας εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή που είχαν σήμερα, στη Σόφια.

Ο Μπορίσοφ σημείωσε ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει τον ενιαίο χαρακτήρα

της ΠΓΔΜ και την ένταξή της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ εκτίμησε ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση της ΠΓΔΜ έχει σταθεροποιηθεί.

Ο Μπορίσοφ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει διασύνδεση των υποδομών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, ενώ «υποσχέθηκε» ότι «θα συνεργαστεί με την Ελλάδα για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων».

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό με τη φίλη χώρα Ελλάδα ώστε να εργαστούμε από κοινού για να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα, διότι αποσταθεροποίηση της “Μακεδονίας” σημαίνει και αποσταθεροποίησή των συνόρων μας» πρόσθεσε ο Μπορίσοφ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η Βουλγαρία, ως πρώτος γείτονας της χώρας του, έχει μεγάλη επιθυμία να βοηθήσει την ΠΓΔΜ σχετικά με την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωσή της και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση έγινε λόγος για τη βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Βουλγαρία προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι στη συνάντηση σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων των δύο χωρών σχετικά με τη συμφωνία καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας (οι διαπραγματεύσεις επί της οποίας διαρκούν εννέα χρόνια, χωρίς να έχουν καρποφoρήσει, μέχρι στιγμής) και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα γιορτάσουν από κοινού την επόμενη επέτειο της εξέγερσης του «Ίλιντεν» στις 2 Αυγούστου, στην ΠΓΔΜ, οπότε θα μπορούσαν να υπογράψουν και τη συμφωνία.

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών σημείωσαν ότι απομένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τις οποίες, όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, θα διευθετήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας.

Οι Μπορίσοφ και Ζάεφ εξέφρασαν την ετοιμότητα να εργαστούν από κοινού ώστε η ιστορία να μη χωρίζει τους δύο λαούς, αλλά να τους φέρει πιο κοντά, όπως ανέφεραν.

Για το σκοπό αυτό, οι δύο πρωθυπουργοί υποκλίθηκαν στο άγαλμα του τσάρου Σαμουήλ στη Σόφια και θα το ίδιο θα πράξουν και στα Σκόπια , όταν ο Μπορίσοφ επισκεφθεί την ΠΓΔΜ, στις 2 Αυγούστου.

Ακόμη, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συμφώνησαν ώστε μία οδός στα Σκόπια να φέρει το όνομα του πρώην προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 2004 και μία αντίστοιχη οδός στα Σκόπια να φέρει το όνομα του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ.

Ο Ζάεφ, στη συνάντησή του αυτή με τον Μπόικο Μπορίσοφ “απέστειλε μήνυμα” και προς την Ελλάδα, ζητώντας στήριξη προς τη χώρα του.

«Θέλω πραγματικά να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη χώρα Ελλάδα. Χρειαζόμαστε πραγματικά υποστήριξη και βοήθεια και από την Ελλάδα. Είναι και αυτή μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είμαι πεπεισμένος, πως με την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίας φιλίας και οι δυτικές χώρες θα μας εκτιμούν περισσότερο» ανέφερε ο Ζάεφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα