Σημαντική συνεδρίαση του ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα

11:51 14/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναμένεται να συνέλθει το απόγευμα για να αποφασίσει αν θα ζητήσει να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας μετά την απόφαση του ΔΣ της τράπεζας να αγνοήσει την πρότασή του για την εκλογή προέδρου.

Το ΤΧΣ, το οποίο είναι ο μεγαλομέτοχος της Εθνικής, κατέχοντας το 40,02% των μετοχών της τράπεζας,

είχε προκρίνει τον Δημήτρη Τσιτσιράγκο, στέλεχος του IFC, επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, για την θέση του προέδρου αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της τράπεζας αγνόησε την προτροπή του και επέλεξε τον Τάκη Θωμόπουλο, πρώην υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης βρέθηκε υπό πίεση από το ΤΧΣ και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης να παραιτηθεί. Ομως, ο τελευταίος δεν φαίνεται να εξετάζει την υποβολή παραίτησης που θα εκτόνωνε σε μεγάλο βαθμό την κρίση.

Αν το ΤΧΣ επιλέξει να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής, θέτοντας θέμα εμπιστοσύνης για τα μέλη του ΔΣ θα προκύψει κενό ηγεσίας σε μια δύσκολη περίοδο που η τράπεζα καλείται να υλοποιήσει πρωτοβουλίες για την μείωση των προβληματικών δανείων και την αναδιάρθρωσή της.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, o Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) απέστειλε επιστολή στο ΤΧΣ, ζητώντας να μην θέσει τώρα θέμα σύγκλισης έκτακτης γενικής συνέλευσης της Εθνικής αλλά στη τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου. Ο SSM φέρεται να επικαλείται τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Αν όμως, το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ αποφασίσει να συμμορφωθεί με τη σύσταση του SSM θα εμφανισθεί αδύναμο στα μάτια των υπολοίπων συστημικών τραπεζών στις οποίες έχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα