Σερβία: ορκίστηκε Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Αλ. Βούτσιτς

14:43 31/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο νέος πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου. Σε αντίθεση με προηγούμενους προέδρους Δημοκρατίας που πραγματοποιούσαν μόνο πολιτικό όρκο, ο Βούτσιτς τέλεσε και θρησκευτικό. Μάλιστα – ύστερα από απαίτηση του –στην θρησκευτική ορκωμοσία χρησιμοποιήθηκε αντίγραφο του ΄΄Ευαγγελίου του Μίροσλαβ΄΄ που είναι ένα χειρόγραφο, εικονογραφημένο ευαγγέλιο από τον 12ο αιώνα, γραμμένο στην εκκλησιαστική σλαβική γλώσσα. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξελέγη πρόεδρος Δημοκρατίας στις εκλογές

που διεξήχθησαν στις 2 Απριλίου, από τον πρώτο γύρο, λαμβάνοντας το 54% των ψήφων. Μέχρι σήμερα κατείχε την θέση του πρωθυπουργού από την οποία παραιτήθηκε λίγες ώρες πριν την ανάληψη καθηκόντων προέδρου Δημοκρατίας. Εχθές στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ως πρωθυπουργός, απέφυγε να αναφέρει το όνομα του διάδοχου του λέγοντας ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιόν θα προτείνει για την θέση του πρωθυπουργού. Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποσχέθηκε ότι, από την θέση του προέδρου Δημοκρατίας, θα συνεχίσει να εργάζεται για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προωθήσει την περιφερειακή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα επισημαίνοντας ότι θα παραμείνει αφοσιωμένος στην φιλία με τις χώρες αυτές αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από δυτικούς πολιτικούς κύκλους. Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για την βελτίωση τους. Αναφερόμενος στο αμυντικό δόγμα της Σερβίας τόνισε ότι θα υπερασπιστεί την στρατιωτική ουδετερότητα της χώρας και δεσμεύτηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προωθήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η φράση αυτή χαιρετίστηκε με επιφωνήματα ενθουσιασμού και παρατεταμένο χειροκρότημα από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.

Την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Σερβίας σημάδεψαν και μικροσυμπλοκές στο κέντρο του Βελιγραδίου μεταξύ μελών του κινήματος ΄΄ Ενάντια την δικτατορία ΄΄ που αντιτίθεται στις υπερεξουσίες του Βούτσιτς και υποστηρικτών του νέου προέδρου της Σερβίας. Ευρείας μορφής επεισόδια αποφευχθήκαν χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης οργανώνουν, σήμερα το απόγευμα, διαδήλωση διαμαρτυρίας για την ανάδειξη του Βούτσιτς στο αξίωμα του προέδρου Δημοκρατίας.

Η θητεία του προέδρου Δημοκρατίας στη Σερβία διαρκεί πέντε χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα