Σέρρες: «ΟΧΙ στη διάλυση του κοινωνικού κράτους»

10:12 4/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με κεντρικό σύνθημα «ΟΧΙ στη διάλυση του κοινωνικού κράτους» και «οι χρόνιοι πάσχοντες δεν θα πέσουν στον Καιάδα» συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρίες πραγματοποίησαν χθες στην πλατεία Κρονίου της πόλης των Σερρών τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Χρονίως Πασχόντων – Υγειονομικών – Φαρμακοποιών και Ευπαθών Ομάδων. Θεωρώντας ότι η 3η Δεκεμβρίου δεν θα πρέπει να είναι μόνο μια εθιμοτυπική αναφορά στα άτομα με αναπηρίες, αλλά αφορμή για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους για ισότιμη κοινωνική ένταξη χωρίς αποκλεισμούς, προέταξαν σειρά αιτημάτων τους,

με γνώμονα την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι τα ΑμεΑ και οι χρόνιοι πάσχοντες δεν είναι επαίτες, αντίθετα αγωνίζονται για το δικαίωμα τους στην ομαλή συμμετοχή στην κοινωνική δραστηριότητα. Το δικαίωμα όμως αυτό κατακρεουργείται καθημερινά εξαιτίας των περικοπών στην πρόνοια, την υγεία, την ασφάλιση, το φάρμακο, εξαιτίας της ανεργίας και τις ελλείψεις στις δομές μεταφοράς και προσβασιμότητας. Ζητούμε λοιπόν από όλους τους φορείς που αναδεικνύουν τα προβλήματα των ΑμεΑ και αναπτύσσουν διάφορες δράσεις υπέρ τους, να συμπαραταχθούν και να παλέψουν μαζί μας, όλες ακριβώς αυτές τις αιτίες που οδηγούν στην εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση των ΑμεΑ» δήλωσε στην ΕΡΤ Σερρών ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Γιάννης Χουβαρδάς.

«Οι χρονίως πάσχοντες δε θα πέσουν εύκολα στον Καιάδα! Η απάντηση πρέπει να δοθεί μέσα από τη συγκρότηση και ενδυνάμωση του μετώπου χρονίως πασχόντων – υγειονομικών- φαρμακοποιών – ευπαθών ομάδων – λαού, με σταθερά και γερά βήματα σε πανελλαδικό επίπεδο. Δε θέλουμε μεγαλοστομίες από τους Σερραίους βουλευτές και τους Σερραίους δημοτικούς και περιφερειακούς άρχοντες. Αυτό που θέλουμε από τους τοπικούς μας βουλευτές είναι σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη βουλή να παίρνουν το μέρος μας και να μην ψηφίζουν νόμους και μνημόνια που μας εξαθλιώνουν και μας περιθωριοποιούν. Αντίθετα θέλουμε να στηρίζουν τις διεκδικήσεις μας για εργασία, ειδική αγωγή, πρόνοια, ασφάλιση, φάρμακο, υγεία, αθλητισμό και πολιτισμό. Θέλουμε οι δημοτικοί άρχοντες να φροντίσουν για την προσβασιμότητα μας στους δρόμους και τα πεζοδρόμια των πόλεων και των χωριών, την δυνατότητα να επισκεφθούμε όλα τα κτήρια δημοσίου ενδιαφέροντος και να μη μας… «χαρατσώνουν» με 150 και 200 ευρώ για τη σήμανση των ιδιωτικών θέσεων στάθμευσης ή να αρνούνται να μας παρέχουν καρέκλες για τη σημερινή μας εκδήλωση. Θέλουμε οι περιφερειακοί άρχοντες να λειτουργήσουν επιτέλους το λευκό ταξί και να λύσουν συνολικά το πρόβλημα της μεταφοράς των κινητικά αναπήρων στο νομό.»

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Χρονίως Πασχόντων – Υγειονομικών – Φαρμακοποιών και Ευπαθών Ομάδων , μεταξύ άλλων, διεκδικούν: την κατάργηση των αντιασφαλιστικών μέτρων και την επαναφορά επιδομάτων και συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα, την κατάργηση του κανονισμού πιστοποίησης βαθμού αναπηρίας, με αίτημα να αντικατασταθούν με επιτροπές που θα πιστοποιούν τα ποσοστά αναπηρίας όχι με βάση την προσαρμογή του κράτους στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά με βάση τις ιδιαίτερες δυσκολίες που προκαλεί η κάθε αναπηρία και την άμεση προκήρυξη θέσεων εργασίας για όλα τα ικανά προς εργασία ΑμεΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την αναβάθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας, διεκδικούν: την κάλυψη όλων των κενών θέσεων του Γενικού Νοσοκομείου με προσωπικό μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόληση και την αύξηση του προϋπολογισμού του ,την άμεση πρόσληψη Νεφρολόγων στη ΜΤΝ του Γ.Ν.Σ για την απρόσκοπτη λειτουργία της, την συνέχιση λειτουργίας της μονάδας Χημειοθεραπείας του Γ.Ν.Σ και την άμεση πρόσληψη την λειτουργία του διαβητολογικού ιατρείου του Γ.Ν.Σ. σε καθημερινή βάση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τραγούδησε η Βίκυ Καψάλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα