Σέρρες: ΟΧΙ στα τραπεζοκαθίσματα στην Κ.Καραμανλή, κατά πλειοψηφία στο Δ.Συμβούλιο

15:03 16/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εν μέσω εντάσεων και λεκτικών διαξιφισμών διεξήχθη η συζήτηση για την τοποθέτηση ή μη τραπεζοκαθισμάτων στην οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου τελικά κυριάρχησε κατά πλειοψηφία η πρόταση της Δημοτικής Αρχής να διατηρηθεί ο εμπορικός χαρακτήρας του ιστορικού δρόμου, χωρίς την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, προβλέποντας για τα καταστήματα που ήδη νόμιμα τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα (τέσσερα στον αριθμό) να συνεχίσουν να το πράττουν μόνο έως το τέλος του 2017.


Η παραπάνω πρόταση της Δημοτικής αρχής – και εν τέλει κατά πλειοψηφία απόφαση του

Σώματος- εξόργισε τους καταστηματάρχες που ήδη αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, διότι όπως υποστηρίζουν ξεκληρίζονται οικονομικά διότι έχουν κάνει επενδύσεις με την προοπτική να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα και τώρα αυτή η απόφαση αποτελεί ταφόπλακα για τις επιχειρήσεις τους. Επίσης οι 80 περίπου εργαζόμενοι που απασχολούν αναγκαστικά θα βρεθούν στο δρόμο και οι ίδιοι θα αναγκαστούν να περιορίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή να κλείσουν.

Διαφοροποίηση στη πρόταση της δημοτικής αρχής έγινε από τον Αντιδήμαρχο κ. Παύλο Μυστακίδη, την ώρα της ψηφοφορίας επανέλαβε ως πρόταση αυτό που είχε εισηγηθεί στην Επιτροπή διαβούλευσης, να μην επιτραπεί η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στην Κ.Καραμανλή, αλλά τα τέσσερα καταστήματα που ήδη τοποθετούν να μπορέσουν να το κάνουν, όσο διαρκεί η άδειά τους, έχοντας το ίδιο ΑΦΜ.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρήστος Μέγκλας επανέλαβε την πρόταση του ανώτατου Οικονομικού Φορέα του Νομού για το θέμα, επισημαίνοντας την ανάγκη για δημιουργία παρκινγκ. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σωτήρης Κοτσαμπάς ζήτησε να σεβαστεί η Δημοτική Αρχή τους τέσσερις καταστηματάρχες που έχουν επενδύσει και να μην τους στέλνει κηδειόχαρτο, όπως χαρακτηριστικά είπε. Υπέρ της διατήρησης του εμπορικού χαρακτήρα του ιστορικού δρόμου τάχθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Μπαλίτης επαναλαμβάνοντας τη θέση του Εμπορικού Συλλόγου, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους τέσσερις καταστηματάρχες. Νομικοί σύμβουλοι καταστηματαρχών ο κ.Παναγιώτης Σπυρόπουλος και η κ. Φραγγοπούλου τάχθηκαν με επιχειρήματα κατά της απαγόρευσης για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Επίσης υπήρξε τοποθέτηση του νομικού Βασίλη Κατιρτζόγλου ο οποίος εκπροσωπούσε ομάδα καταστηματαρχών επι της οδού Κ.Καραμανλή, οι οποίοι ζητούν να έχει η οδός τα χαρακτηριστικά, της αμιγούς εμπορικής δραστηριότητας, χωρίς τραπεζοκαθίσματα.
Ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέφανος Φωτιάδης είπε πως δεν είναι δυνατόν να κρατούνται οι τέσσερις καταστηματάρχες σε ομηρία. Πρότεινε να συνεχισθεί η απόφαση -665- που λάβανε για την Μεραρχίας, να ζητηθεί από τους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν συγκεκριμένου τύπου και διαστάσεων τραπεζοκαθίσματα και να τοποθετηθούν στη συστάδα της δενδροστοιχίας, να αφεθούν 4 μέτρα από τη βιτρίνα, να μπουν τα τραπεζοκαθίσματα κάτω από τα δένδρα και να αφεθεί ο ενδιάμεσος χώρος «Έτσι θα βάλουμε, με τις πρωτοβουλίες που θα ελέγχουμε συνδημοτών και επιχειρηματιών και λουλούδια και χρώμα και στοιχεία αστικού περιβάλλοντος» είπε ο κ. Φωτιάδης συμπληρώνοντας πως η εμπορικότητα κατασκευάζεται με τη μικτή δράση των ανθρώπων , με μίξη δράσεων ελεγχόμενων.

Ο Επικεφαλής της Ελλάσσονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Μηλίδης είπε ναι στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων , με αυστηρό όμως αριθμό και αυστηρούς ελέγχους και όχι στοχοποιημένα. «Μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην οδό Μεραρχίας και είμαι βέβαιος ότι από αυτό θα κερδίσουν όλοι γιατί θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλίδης

Ο Επικεφαλής της Διάβασης Πεζών Δημήτρης Γιαννακίδης ο οποίος καυτηρίασε τις πολλές παραβάσεις που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς στο θέμα των τραπεζοκαθησμάτων, πρότεινε η κανονιστική διάταξη που ήρθε στο Δ.Σ να αφορά το σύνολο της πόλης των Σερρών και να τηρηθεί.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι δεν παίρνουν την άδεια λειτουργίας από κανέναν «Οι άδειες τραπεζοκαθισμάτων ανανεώνονται κάθε χρόνο, η πρόταση που έγινε από κάποιους να συνεχίσουν να ανανεώνουν τις άδειες τραπεζοκαθισμάτων , αυτό δε στέκει, θα εκπέσει. Ή θα πρέπει να δώσουμε σε όλους ή σε κανέναν» είπε ο κ. Δήμαρχος τονίζοντας πως άποψη και πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι να κρατήσει η Μεραρχίας τον εμπορικό της χαρακτήρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα