Σε παραδοσιακό πανηγύρι στη Φολέγανδρο

11:03 4/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Mε ένα μεγάλο γλέντι στη Φολέγανδρο, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, γιόρτασε το κυκλαδίτικο νησί τον θαυματουργό Άγιο Παντελεήμονα. Το πανηγύρι που πραγματοποιήθηκε την παραμονή του Αγίου (δηλαδή στις 26 Ιουλίου), είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα πανηγύρια του τόπου (τα άλλα δύο είναι της Παναγίας και του Χριστού Σωτήρος).

Στο παραδοσιακό πανηγύρι, όσοι ντόπιοι και τουρίστες βρέθηκαν απόλαυσαν ντόπια μεζεδάκια, φολεγανδρίτικο κρασί και τσίπουρο.

Τη μουσική βραδιά διοργάνωσαν ντόπιοι οργανοπαίκτες.

Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελέμονα

Ακολουθώντας

το μονοπάτι του Αη-Παντελεήμονα, το οποίο ξεκινάει ακριβώς στο σημείο όπου αρχίζει και ο δρόμος της Χρυσοπηγής, δημιουργώντας μαζί του μια διχάλα, ο επισκέπτης απολαμβάνει τη θέα με το κατάλευκο εκκλησάκι του Άγιου Παντελέμονα να δεσπόζει. Κι όταν φτάσει στην ευρύχωρη, πλακόστρωτη αυλή του Αη-Παντελέμονα, ο επισκέπτης μπορεί να ξαποστάσει στην σκιά του μεγάλου πλάτανου.

Παλιότερα στη θέση αυτής της εκκλησούλας, με τη γνήσια νησιώτικη αρχιτεκτονική, έστεκε ένα απλό εικονοστάσι. Όμως, το 1838 και μετά από επανειλημμένες εμφανίσεις του Αγίου στον ύπνο κάποιου ηλικιωμένου, οι Απανωμερίτες αποφάσισαν να χτίσουν τη σημερινή εκκλησία. Τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν, λύθηκαν με τρόπο θαυματουργικό. Η πέτρα που αποτελεί την Αγία Τράπεζα βρέθηκε σε παρακείμενο χωράφι, ενώ νερό εντοπίστηκε σε γειτονική λαγκαδιά, ακριβώς κάτω από το ναό, λύνοντας κι αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Όσο για τα πωριά, δηλαδή τους πωρόλιθους, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της καμάρας στην σκεπή, έφτασαν ως εκ θαύματος στην Φολέγανδρο από την Κίμωλο, με καράβι που είχε προορισμό την Κύπρο, αλλά λόγω κακοκαιρίας, προσάραξε στις δυτικές ακτές του νησιού, κοντά στο σημείο δηλαδή που χτιζόταν η εκκλησία.

Στο εσωτερικό του ναού μπορεί κανείς να δει ενδιαφέρουσες εικόνες και θα διαβάσετε κατατοπιστικές επιγραφές, τόσο επάνω στις εικόνες, όσο και στη μαρμάρινη πλάκα, που είναι εντοιχισμένη στον αυλόγυρο.

ΠΗΓΗ: Από κείμενο της λαογράφου Κατερίνας Μαρινάκη

Φωτογραφίες: Ανάργυρος Δεκαβάλλα

Keywords
Τυχαία Θέματα