Σε Οτάβα και Μόντρεαλ ο Δ. Αβραμόπουλος - Συνάντηση με τον πρόεδρο της Καναδικής Γερουσίας

08:25 27/2/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Την Καναδική Γερουσία στην Οτάβα επισκέφθηκε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψής του στον Καναδά, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σώματος Νοέλ Κινσέλα. Στον απόηχο του εορτασμού των 70 χρόνων των διμερών διπλωματικών σχέσεων, ο κ. Κινσέλα τόνισε πως ο Καναδάς αναγνωρίζει τους στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, που στηρίζονται στην αμοιβαιότητα της συνεργασίας
αλλά και στη μεγάλη και ακμάζουσα ελληνική παροικία του Καναδά. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση και με την ηγεσία και τα μέλη της ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ.Ηθική υποστήριξη προς τους Έλληνες βουλευτέςΟ πρόεδρος της Γερουσίας υπογράμμισε ότι οι Καναδοί βουλευτές και γερουσιαστές υποστηρίζουν ηθικά τους Έλληνες συναδέλφους τους που εργάζονται σκληρά για να ανταπεξέλθουν στην κρίση χρέους της χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι Ευρωπαίοι άργησαν να το δουν, αλλά φαίνεται πως το αντιλαμβάνονται σιγά-σιγά.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, δήλωσε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Ελλάδας απέναντι στον Καναδά, καθώς ήταν η πρώτη χώρα που έδειξε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα της κρίσης προχωρώντας σε επενδύσεις στη χώρα μας.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως η Ελλάδα και ο Καναδάς συνδέονται με μακρόχρονους δεσμούς φιλίας, που συνίστανται στον σεβασμό της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα αλλάζει σε επίπεδα θεσμών και υποδομών και κάλεσε τους Καναδούς να κάνουν επενδύσεις σε μια χώρα που προσαρμόζεται ταχύτατα στα σύγχρονα δεδομένα, ενώ, παράλληλα, εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την ελληνική παροικία του Καναδά αλλά και την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας στη χώρα υποδοχής των μεταναστών μας.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η συνθήκη κινητικότητας των νέων μεταξύ Ελλάδας και Καναδά που υπογράφηκε από τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα την άνοιξη του 2011, επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο κι έτσι οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ουσιαστικές γέφυρες σχέσεων και εμπειριών.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο Καναδικό Κοινοβούλιο, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνομιλία με πολλούς ομοσπονδιακούς βουλευτές και γερουσιαστές, καθώς και με στελέχη της ελληνικής παροικίας της Οτάβας.
Συναντήσεις με την ελληνική παροικία του ΜόντρεαλΤη συγκίνησή του που παραβρέθηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο, καθώς με την παροικία του Μόντρεαλ συνδέεται στενά από τις μέρες που ήταν δήμαρχος Αθηναίων, εξέφρασε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η εικόνα της Ελλάδας την τελευταία τριετία έχει πληγώσει τον οικουμενικό Ελληνισμό και η αξιοπρέπεια της χώρας έχει τραυματισθεί.

Διαβεβαίωσε πως η κατάσταση αλλάζει, καθώς η τρικομματική κυβέρνηση αντανακλά το κλίμα ενότητας της χώρας, ενώ προχωράει σε ταχύτατες αλλαγές για να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της και να βάλει τις βάσεις για τη νέα Ελλάδα που θα μας κάνει όλους υπερήφανους και που θα ξαναπάρει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο. Σημείωσε, ακόμα, πως από το διεθνές πεδίο έρχονται μηνύματα αισιοδοξίας, η Ελλάδα έχει διασφαλίσει τη θέση της στην ευρωζώνη και ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ενωμένοι οι 'Έλληνες θα βγουν από την κρίση, ότι δεν πρέπει να διολισθήσει η κοινωνία, ενώ επισήμανε πως ο Οικουμενικός Ελληνισμός θα παίξει πάλι σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας. Κάλεσε Καναδούς και Ελληνοκαναδούς επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας, η οποία παρά την κρίση χρέους αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως είπε.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Αβραμόπουλου υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνοκαναδικού Επιμελητηρίου και του Ελληνικού Επιμελητηρίου του Μόντρεαλ παρουσία του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Παναγιώτη Μίχαλου, ο οποίος συνόδευε τον υπουργό Εξωτερικών στο Τορόντο και το Μόντρεαλ.

Μιλώντας στο Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο, έδωσε έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, και ιδίως στο ανθρώπινο δυναμικό, τη γεωγραφική θέση και τις υποδομές.
Keywords
Τυχαία Θέματα