Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης η δίκη για το χαμό τριών νέων σε τροχαίο στο Ριζόμυλο

14:29 13/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίστηκε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου η εκδίκαση του ποινικού μέρους της υπόθεσης θανάτου, σε τροχαίο δυστύχημα, τριών νέων παιδιών, τον Ιούλιο του 2014, στην παλιά εθνική οδό Βόλου Λάρισας, μεταξύ Ριζομύλου και Στεφανοβικείου.

Το θανατηφόρο τροχαίο έγινε ύστερα από σύγκρουση του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι τρεις νέοι με φορτηγό με ρυμουλκούμενο που οδηγούσε 22χρονος και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Ο οδηγός – ο οποίος δεν εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στο Δικαστήριο – κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και κατά συρροή. Στο δυστύχημα αυτό, έχασαν τη ζωή τους, ο Φίλιππος Καπανιάρης 20 ετών και οι αδερφές Ιωάννα και Κατερίνα Κουτσιαρή, 18 και 21 ετών αντίστοιχα.

Συγγενείς και φίλοι των παιδιών συγκεντρώθηκαν σήμερα στα δικαστήρια του Βόλου και η δίκη ξεκίνησε σε μία φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα. Μέχρι και τις 2 το μεσημέρι κατέθεσαν όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας και η δίκη συνεχίστηκε με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος των δύο οικογενειών, Χριστόφορος Γκλαβένος δήλωσε ότι, παρόλο που οι οικογένειες έκαναν αγώνα για να μετατραπεί η κατηγορία σε κακουργηματικού χαρακτήρα, σήμερα δικάζεται ο πλημμεληματικός χαρακτήρας της υπόθεσης.
«Πέρα του ότι δικάζεται μια υπόθεση ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, θεωρώ ότι πρέπει να αποτελέσει μια υπόθεση – απόφαση σταθμό, προκειμένου η Πολιτεία να αποδώσει ευθύνες και κυρώσεις σε όλους εκείνους, οι οποίοι στο όνομα και στο βωμό του χρήματος, αψηφώντας πλήρως ταχύτητες, ταχογράφους, ωράρια εργασίας, προκαλούν τον θάνατο αθώων παιδιών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση», δήλωσε ο κ. Γκλαβένος.

Με την έναρξη της διαδικασίας η υπεράσπιση του κατηγορουμένου κατέθεσε δύο αιτήματα που απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Το ένα από τα δύο αφορούσε την έκθεση των πραγματογνωμόνων της Τροχαίας Βόλου που κατά την υπεράσπιση, δεν απαντούσε στο βασικό ερώτημα, ποιο όχημα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και είχε ασάφειες. Τελικά έπειτα και από εισήγηση του Εισαγγελέα της έδρας, που επισήμανε ότι η πραγματογνωμοσύνη είναι ακέραια και διευκρινιστική, η πρόεδρος του Δικαστηρίου επισήμανε ότι, αν χρειαστεί, θα κληθούν οι πραγματογνώμονες της Τροχαίας Βόλου να καταθέσουν.

Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο πατέρας του Φίλιππου Καπανιάρη, ο οποίος υποστήριξε πως όλα τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι και τα δύο οχήματα ήταν από την δεξιά πλευρά της παλιάς εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας με κατεύθυνση προς Λάρισα, άρα το φορτηγό είχε μπει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Επιπλέον, επισήμανε ότι όταν πήγε την άλλη μέρα να συλλέξει από το αυτοκίνητο τα πράγματα του παιδιού του, μίλησε με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας του φορτηγού που τον διαβεβαίωνε ότι ο νεαρός οδηγός είχε εμπειρία και ήταν ξεκούραστος, ενώ οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί από ειδικούς για λογαριασμό των γονιών των παιδιών δείχνουν ότι ο οδηγός οδηγούσε για ώρες και ότι το φορτηγό μαζί με το ρυμουλκούμενο ήταν υπέρβαρο.

Ο πατέρας των δύο κοριτσιών Κωνσταντίνος Κουτσιαρής, συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια είπε ότι και ως επαγγελματίας οδηγός φορτηγού, όλα τα ευρήματα (ροδιές, σβάρισμα κλπ) στο δρόμο δείχνουν ότι το φορτηγό μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο των παιδιών. Επισήμανε ότι τα παιδιά είχαν πάει σε συναυλία στο δήμο Ρήγα Φεραίου, μετά για φαγητό με συμμαθητές τους και το δάσκαλο και επέστρεφαν, ενώ πρόσθεσε πως οι γονείς είχαν εμπιστοσύνη στο νεαρό που οδηγούσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, δείχνουν ότι ο οδηγός είχε παραβιάσει το ωράριο εργασίας, και ότι η εταιρεία δεν παρέδωσε τους παλιούς αναλογικούς ταχογράφους του αυτοκινήτου, γεγονός που, κατά την άποψή του, σημαίνει ότι κάτι ήθελε να κρύψει. Επίσης ανέφερε ότι ο νεαρός οδηγός ήταν στο τιμόνι για ώρες, καλύπτοντας και τη βάρδια του δεύτερου οδηγού (χρησιμοποίησε τη δική του ηλεκτρονική κάρτα). Επιπλέον ανέφερε ότι το φορτηγό ήταν υπέρβαρο, η ταχύτητά του στα 78 χλμ./ώρα (όριο τα 70) και ότι ο οδηγός του φορτηγού είχε καταναλώσει αλκοόλ, ενώ συμπλήρωσε πως ο συγκεκριμένος δρόμος είναι στενός, σκοτεινός και επικίνδυνος και θέλει μεγάλη προσοχή.

Η μητέρα των κοριτσιών μίλησε ελάχιστα καθώς ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά. Ο αστυνομικός της τροχαίας που έφθασε πρώτος στο τροχαίο επισήμανε ότι μιλώντας με τον οδηγό της νταλίκας, του είπε ότι δεν είχε συνοδηγό, ότι η Τροχαία συγκέντρωσε όλα τα έγγραφα και ότι το φορτηγό φυλασσόταν.

Ο Αθ. Κακαζιάνης, φίλος των παιδιών που το μοιραίο βράδυ οδηγούσε μηχανή και ήταν περί τα 500 μέτρα πίσω από το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Φίλιππος Καπανιάρης, κατέθεσε ότι δεν είδε ξεκάθαρα τη σύγκρουση, ούτε άκουσε τον θόρυβο γιατί φορούσε κράνος. Ανέφερε ακόμη, ότι ο οδηγός του είπε πως δεν ήξερε τί είχε χτυπήσει.
Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης, αν ο Φίλιππος αγαπούσε τα γρήγορα αυτοκίνητα και την ταχύτητα, ο φίλος των αδικοχαμένων νέων απάντησε «ναι», διευκρίνισε ωστόσο, ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν έτρεχε.
Στη συνέχεια κατέθεσε ως μάρτυρας, ο πραγματογνώμονας Γεώργιος Σταυριανίδης, που συνέταξε την τεχνική έκθεση δύο ημέρες μετά το τροχαίο για λογαριασμό των δύο οικογενειών. Με τα στοιχεία που παρέθεσε προσπάθησε να αποδείξει ότι το φορτηγό μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και χτύπησε το αυτοκίνητο ενώ χαρακτήρισε τη σύγκρουση μετωπική και έκκεντρη, όπως φαίνεται και από τις ζημιές που υπέστησαν τα δύο οχήματα. Επιπλέον, επισήμανε ότι το γεγονός πως ο ψηφιακός ταχογράφος, κατά την εξέτασή του, έδειχνε συνέχεια να παθαίνει βλάβες που δεν επιδιορθώνονταν, σημαίνει ότι ήταν “πειραγμένος” ώστε να μην δείχνει την πραγματική ταχύτητα του φορτηγού. Επιπλέον, κατά την κατάθεσή του έγινε γνωστό ότι ο οδηγός του φορτηγού είχε πάρει την άδεια οδήγησης οχήματος με ρυμουλκούμενο 48 ημέρες πριν το δυστύχημα.

Τα όσα κατέθεσε ο πραγματογνώμονας αμφισβήτησε πάντως, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Από τους πρώτους που έφθασαν στο σημείο του τροχαίου ήταν και ο Αριστοτέλης Ντάφου, χρόνια οδηγός μεγάλου φορτηγού που εξέφρασε την άποψη, βλέποντας τα δύο οχήματα και τα σημάδια στο δρόμο, ότι η νταλίκα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και χτύπησε το αυτοκίνητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα