Σε εξέλιξη οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς

12:42 23/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην ουσία της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση πέρασαν κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών, με την Αθήνα να έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Το σύνολο της ατζέντας έως το τέλος Νοεμβρίου στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, τίθεται κατά τη συνάντηση, που είναι σε εξέλιξη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η

ελληνική πλευρά επιζητεί να έχουν ολοκληρωθεί όλα έως τις 20 Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσουν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και οι συζητήσεις για τα ζητήματα της διευθέτησης του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν μέρος της δεύτερης αξιολόγησης. Ο ίδιος, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνει μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ανέφερε ότι αυτό είναι ένα από τα πολλά σενάρια.

Το πρωί υπήρξε συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι οι νέες διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Υψηλόβαθμη πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση που παρουσιάζει η εικόνα των κόκκινων δανείων.

Η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο έχει προγραμματιστεί για τις 5.30 το απόγευμα, και θα θέσει τις βάσεις της διαπραγμάτευσης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Σκοπός είναι η επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης, τονίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην Αυγή της Κυριακής και στο ΑΠΕ, αναφέροντας τη σημαντική στήριξη των ελληνικών θέσεων από το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών. Σημειώνει ακόμη, ότι θα απαιτήσουμε την κατάργηση του μειωμένου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων ότι είναι αντίθετη με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Πηγή: ΕΡΤ1

Σχετική είδηση: Νέο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς

Keywords
Τυχαία Θέματα