Σε δημοπρασία πορτρέτο του Μάο από τον Andy Warhol

17:50 20/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα πορτρέτο μεταξοτυπίας του πρώην Κινέζου ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ που έφτιαξε το 1973 ο Andy Warhol, πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Σόθμπις στις 2 Απριλίου, στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Οίκος εκτιμά ότι η πώληση του συγκεκριμένου πίνακα μπορεί να αποφέρει ακόμα 15 εκατομμύρια δολάρια ( περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ), η οποία θεωρείται η υψηλότερη για την συγκεκριμένη αγορά.

Η

μεταξοτυπία του Andy Warhol θεωρείται επίσης και η πρώτη σημαντική πώληση έργου της σύγχρονης δυτικής τέχνης, στην Ασία.

Ωστόσο αν και το συγκεκριμένο έργο έχει μεγάλη ζήτηση, ενδέχεται οι Κινέζοι συλλέκτες της περιοχής να την αγνοήσουν, καθώς η χρήση της εικόνας του Μάο παραμένει ακόμα και σήμερα στην Κίνα ευαίσθητο θέμα.

Η εικόνα του Μαο έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο και το πορτρέτο του δεσπόζει στην πλατεία Τιανάμεν του Πεκίνου αλλά είναι και κεντρική εικόνα στα κινέζικα χαρτονομίσματα.

Η λατρεία προς το πρόσωπό του τις δεκαετίες του 1960 και 1970 είχε ως αποτέλεσμα να παραχθούν πολλά πορτρέτα του και αγάλματα, εκ των οποίων μερικά έχουν πλέον χαθεί.

Μετά την πραγματοποίηση μια μεγάλης αναδρομικής έκθεσης αφιερωμένης σε έργα του Andy Warhol με θέμα τον «μεγάλο τιμονιέρη» στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη το 2013, αφαιρέθηκαν δέκα πορτρέτα του σε μεταξοτυπία και σε ακρυλικό.

Η αφαίρεσή τους έγινε έπειτα από αμοιβαία απόφαση των συντηρητικών κύκλων της Σαγκάης και του Πεκίνου όπου είχε ανέβει η έκθεση, είχε εξηγήσει το μουσείο Andy Warhol του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι είχε κάποια ανησυχία όσον αφορά την έκθεσή τους.

Πορτρέτα του Μάο φιλοτεχνήθηκαν το 1972-1973, σημάδεψαν την επιστροφή του Warhol (1928-1987) στη ζωγραφική. Αφορμή για την έμπνευση τους ήταν η ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στη Κίνα το 1972 και η συνάντηση του με τον πατέρα της Επανάστασης.

Ο καλλιτέχνης επισκέφθηκε την χώρα το 1982, πέντε χρόνια πριν από τον θάνατο του και είχε σχεδιάσει εκατοντάδες πορτρέτα του Μάο, έντονα χρωματισμένα και με πινελιές μακιγιάζ.

Παρόλα αυτά, ο Σόθμπις ελπίζει ότι το μεγάλο ενδιαφέρον για τις δημιουργίες του Warhol μπορεί να παραμερίσει τις πολιτικές ανησυχίες.

Η οργανώτρια της δημοπρασίας Σάρ Ντε Βιέλ Καστέλ, μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξη δηλώνοντας ότι «ελπίζουμε ότι η πολιτική δεν θα εμποδίσει τον κόσμο, μιλάμε για τέχνη» χαρακτηρίζοντας το πορτρέτο «αριστούργημα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΑΜΠΕ
Επιμέλεια: Καρολίνα Λέσση
Φωτογραφία: AP Photo/Kin Cheung

Keywords
Τυχαία Θέματα