Σε αναμονή των παραδοχών για τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες

12:11 30/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αναμένεται να αποστείλει αύριο, Τετάρτη, τις παραδοχές των stress tests στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες τους επόμενους μήνες με τα επιτελικά στελέχη των τελευταίων να ευελπιστούν ότι θα βγούν αλώβητες.

Οι διοικήσεις των τραπεζών περιμένουν εναγωνίως τις παραδοχές της ΕΒΑ για την αποτίμηση της αξίας των ενεχύρων-ακινήτων την περίοδο 2018-2020, ιδίως στο δυσμένες σενάριο των τεστ

αντοχής. Αν οι παραδοχές προβλέπουν σημαντική μείωση στις τιμές των ακινήτων, οι τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν επίσης από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFR9 που αφορά τον σχηματισμό επιπλέον προβλέψεων για δάνεια που θεωρούνται ενήμερα. Στέλεχος της κεντρικής τράπεζες μας ανέφερε πρόσφατα ότι ο λογαριασμός από αυτή την πηγή θα ανέλθει σε 6-7 δισ. ευρώ έναντι 4-5 δισ. που ήταν η αρχική εκτίμηση. Οι τράπεζες θα μπορέσουν να τις αποσβέσουν σε 5 χρόνια.

Οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν επίσης απο το TAR (Targeted Asset Review) που διεξάγει ο SSM. Ομως, τόσο το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και υψηλόβαθμα στελέχη των εμπορικών τραπεζών εκτιμούν ότι η επίπτωση θα είναι μικρή.

Τα stress tests θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα τον Μάιο ώστε να συμπεριληφθούν στην γενικότερη εκτίμηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και του δημοσίου χρέους πριν την επιδιωκόμενη έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων στα βιβλία τους, πάνω από το 43% του συνόλου των δανείων, που εμποδίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας. Το ΔΝΤ έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ μιας δραστικής λύσης που ίσως περιλαμβάνει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να μειωθεί δραστικά το στόκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα