Σχοινάς – Ετινγκερ: ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί – Του χρόνου η κατάργηση βίζας»

16:19 19/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής καθώς «ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί», απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Διαβεβαιώνουμε ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει με ελαφρότητα την επαναφορά της θανατικής ποινής ακόμα και σε υπό ένταξη χώρα», υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς.

Σχετικά με το προσφυγικό, και ερωτώμενος εάν η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα», ο Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε πως η διαδικασία απόρριψης αιτήσεων ασύλου δεν είναι «αυτόματη», αλλά αντίθετα το κάθε αίτημα εξετάζεται ξεχωριστά, ενώ υπάρχουν

πολλές «δικλείδες ασφαλείας» συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε έφεση.

Επιπρόσθετα, ερωτηθείς κατά πόσον οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν επηρεάσει τη διαδικασία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για τους Τούρκους πολίτες,τη στιγμή που το θέμα συζητείται από το Ευρωκοινοβούλιο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής ανέφερε πως η διαδικασία εξαρτάται από την «πολιτική βούληση όλων των πλευρών».

«Η θανατική ποινή είναι ασυμβίβαστη με τη σειρά αξιών και συμφωνιών μας. Καμμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ εάν εισαγάγει τη θανατική ποινή», τόνισε νωρίτερα ο Επίτροπος της ΕΕ, Γκίντερ Έτινγκερ.

«Προβλέπω ότι δεν θα έχουμε άρση της υποχρέωσης θεώρησης (βίζα) πριν το τέλους του χρόνου», πρόσθεσε ο σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ, η οποία προωθεί κυρίως τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Σχετική είδηση:

Keywords
Τυχαία Θέματα