Σάντσεθ προς Πουτζντεμόν: «Σταμάτα τα πάντα»

16:18 9/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Καταλονία ζει στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας την ώρα που ο αυτονομιστής πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν εξακολουθεί να μην αποκλείει το ενδεχόμενο μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας αύριο, εάν η Μαδρίτη αρνηθεί μεσολάβηση, και αφού εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί κατέβηκαν χθες στους δρόμους της Βαρκελώνης για να ζητήσουν τη ματαίωση των αυτονομιστικών του φιλοδοξιών. Από την απόφαση του καταλανού αυτονομιστή εξαρτάται η τύχη του 16% του ισπανικού πληθυσμού που κατοικεί στην Καταλονία, η οποία συμμετέχει στην ισπανική οικονομία με το 19% του ΑΕΠ.

Ο

ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από τον αυτονομιστή καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν «να σταματήσει τα πάντα» και να ματαιώσει την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας που προγραμμάτιζε για αύριο. Κι ενώ η σοσιαλιστική αντιπολίτευση αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση Ραχόι τις κρίσιμες αυτές ώρες, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά εξηγήσεις από τη Μαδρίτη επειδή απέρριψε το αίτημα για ταχεία διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με αστυνομικές καταχρήσεις κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου στην Καταλονία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο Μαριάνο Ραχόι επαναλαμβάνει ότι «δεν αποκλείει εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει την αναίρεση του καθεστώτος αυτονομίας μίας περιοχής».

Si somos generosos estamos a tiempo de encauzar esta crisis desde el punto de vista racional y político. Con la palabra y las instituciones. pic.twitter.com/iBl8tGZI5W

Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) October 9, 2017

«Prou! Recuperem el seny»

«Αρκετά! Ας ξαναβρούμε τη νηφαλιότητα» φώναζαν χθες οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της ανεξαρτησίας που πλημμύρισαν τους δρόμους της Βαρκελώνης.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές η συμμετοχή σε αυτήν τη διαδήλωση της «σιωπηλής πλειοψηφίας» έφθασε το ένα εκατομμύριο, ενώ οι δημοτικές αρχές έκαναν λόγο για 350.000 ανθρώπους: Καταλανοί και Ισπανοί που ήρθαν από άλλες περιοχές πορεύθηκαν χθες στο κέντρο της Βαρκελόνης για να υπερασπισθούν την ενότητα της Ισπανίας.

«Δεν είναι δυνατή η επιβολή αυτής της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας σε επτά εκατομμύρια Καταλανούς», παραδέχεται απερίφραστα στο σημερινό κύριο άρθρο της η καταλανική «La Vanguardia».

Ανησυχία στις επιχειρήσεις

Η μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας, αν υπάρξει τελικά, θα γίνει από τον Κάρλες Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του καταλανικού κοινοβουλίου.
Η προοπτική αυτή, όλο και πιο αμφίβολη σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, μοιάζει να ανησυχεί πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους και οι δύο μεγάλες τράπεζες CaixaBank και Sabadell, οι οποίες ανακοίνωσαν ήδη από την Πέμπτη τη μεταφορά της έδρας τους εκτός της Καταλονίας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα