Σ. Κυπριώτης: Να αποφασίσουμε πρώτα εμείς αν θα στηρίξουμε το ΔΗΠΕΘΕ

13:47 7/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εξαιρέθηκε το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας από τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2017, την οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Υπουργός Λυδία Κονιόρδου. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας δεν καλύπτει τα κριτήρια που έθεσε το Υπουργείο όπως είναι η επαγγελματική θεατρική δραστηριότητα, η οικονομική στήριξη των Δήμων, η ύπαρξη Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, και η δυνατότητα να φιλοξενήσει δράσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.
Από

τις 700 χιλιάδες ευρώ που θα δοθούν συνολικά στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας επτά ΔΗΠΕΘΕ χρηματοδοτούνται με 60.000 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα πέντε θα λάβουν 46.500 και ένα 30.000 ευρώ. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας βρέθηκε εκτός, «αφού τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ».
Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας Στέφανος Κυπριώτης υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις κατ΄αρχήν σε τοπικό επίπεδο. Συμφωνεί με την πρόθεση του Υπουργείου να γίνει το ξεκαθάρισμα των ΔΗΠΕΘΕ και να διορθωθούν παθογένειες που δημιουργήθηκαν από τη γέννηση του θεσμού. Για παράδειγμα η τοπική κοινωνία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει το ΔΗΠΕΘΕ ως δημοτική επιχείρηση ή Περιφερειακού χαρακτήρα, πράγμα που θα υπαγορεύσει τις αποφάσεις για τη χρηματοδότηση του από το Δήμο αποκλειστικά ή αν θα συμμετάσχει και η ΠΙΝ.
Επίσης, τονίζει ότι για τις συνέργειες με το Φεστιβάλ Αθηνών απαιτείται θεατρικός χώρος που θα φιλοξενήσει τις παραστάσεις, όμως η σημερινή πραγματικότητα της Κέρκυρας είναι απογοητευτική. Το Δημοτικό θέατρο είναι ασφυκτικά γεμάτο με εκδηλώσεις, ο Φοίνικας δεν έχει ολοκληρωθεί και τα δύο υπαίθρια θέατρα – το Μον Ρεπό και της Παλαιοκαστρίτσας – είναι εκτός λειτουργίας.
Επίσης, ο κος Κυπριώτης εξηγεί ότι η οποιαδήποτε επιχορήγηση προς το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, σύμφωνα με τις επιταγές του Υπουργείο θα έπρεπε να προορίζεται για νέες παραγωγές, πράγμα που θα ήταν αδύνατο αφού το δικό μας είναι χρεωμένο και σύμφωνα με τους κανόνες του δημοσίου λογιστικού, θα πήγαιναν στα χρέη.
Το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, ήδη έκλεισε, με πολύ λιγότερα χρέη απ’ τα δικά μας, αναφέρει και το δικό μας κυριολεκτικά «αναγεννήθηκε από τις στάχτες του».
Παράλληλα βέβαια το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις συμβάσεις με το ΥΠΠΟ δεδομένου ότι αυτές απαιτούν μια σειρά από υποχρεώσεις όπως: μία χειμερινή, μία καλοκαιρινή και μια παιδική παράσταση, συμβάσεις με επαγγελματίες ηθοποιούς, περιοδείες στην Περιφέρεια, δικό του θεατρικό χώρο κατά αποκλειστική χρήση, ύπαρξη καλλιτεχνικού διευθυντή κ.λπ.
Η προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Καθυστέρησε γιατί έπρεπε να προηγηθεί αλλαγή στον εσωτερικό κανονισμό, να εγκριθεί από την διυπουργική επιτροπή (μετά τη γενική αναστολή των προσλήψεων), πράγμα που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και να εγκριθεί ο προϋπολογισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα