Ρόδος: Την υδροδότηση περιοχών της ανατολικής Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά, εξετάζει η Περιφέρεια

11:47 2/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ενδεχόμενο να υδροδοτηθούν άμεσα από το φράγμα Γαδουρά κάποιες περιοχές της ανατολικής Ρόδου, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, εξετάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται διεθνής διαγωνισμός για τη συντήρηση και λειτουργία του φράγματος, στον οποίο λαμβάνουν μέρος δύο εταιρικά σχήματα.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, η εταιρεία που θα προκύψει από το διαγωνισμό δεν θα έχει σχέση με τη διαχείριση ή την τιμολόγηση του νερού, αλλά

μόνο με το τεχνικό σκέλος της λειτουργίας του φράγματος, του ταχυδιϋλιστηρίου και του αγωγού.
Εν τω μεταξύ, η απόφαση που είχε ληφθεί για τη δωρεάν παραχώρηση του νερού στη ΔΕΥΑΡ μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται να επανεξεταστεί από την περιφερειακή αρχή, ανάλογα με το κόστος λειτουργίας που θα προκύψει.
Παράλληλα, ο Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι μια ακόμη πρόταση της περιφερειακής αρχής, που είχε διατυπωθεί ήδη από το Σεπτέμβριο του 2014, έρχεται να ενσωματωθεί στην κυβερνητική πολιτική.
Η πρόταση αφορά την υδροδότηση των λεγόμενων άνυδρων νησιών.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), που συνεδρίασε την Πέμπτη, ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρου Δρίτσα, σχετικά με το νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου.
Σύμφωνα με αυτή, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προκήρυξε δύο δημόσιους διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς στα νησιά Πάτμο, Αρκιούς και Καστελλόριζο για την ανάδειξη ανάδοχου επεξεργασίας θαλασσινού νερού από μονάδες αφαλάτωσης (περιλαμβάνονται η κατασκευή και η ολοκλήρωση συνοδών έργων, η αδειοδότηση, η συντήρηση κ.λπ.) για πέντε έτη, με δυνατότητα πενταετούς ανανέωσης.
Μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού αυτού προγράμματος, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και θα μελετηθεί η διαδικασία για την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για όλα τα υπόλοιπα άνυδρα νησιά.
Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά:
«Είμαι ευτυχής που άλλη μια πρόταση δική μας ενσωματώνεται στην κυβερνητική πολιτική και υλοποιείται. Παρά την κριτική που δεχτήκαμε από κάποιους χώρους τον Σεπτέμβριο του 2014, η λογική νίκησε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και ένα ακόμη μεγάλο, ζωτικής σημασίας ζήτημα για τα νησιά μας, διευθετείται με τον καλύτερο τρόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα