Ροχανί: Οι επιθέσεις θα μας ενώσουν – Φρουροί της Επανάστασης εναντίον Σ. Αραβίας (video)

22:18 7/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι οι επιθέσεις στην Τεχεράνη, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 12 ανθρώπων, θα ενώσουν ακόμη περισσότερο τον ιρανικό λαό. Την ίδια στιγμή οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις.

«Οι σημερινές τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τεχεράνη θα κάνουν την Ισλαμική Δημοκρατία πιο αποφασισμένη στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της βίας στην περιοχή», σημείωσε ο Ροχανί σε μια ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό ιρανικό πρακτορείο

ειδήσεων ISNA, καλώντας παράλληλα να υπάρξει «διεθνής ενότητα και συνεργασία» εναντίον της «τρομοκρατίας».

Την πεποίθησή του ότι οι πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Τεχεράνη «δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην αποφασιστικότητα του ιρανικού λαού», διαμήνυσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.

«Ο ιρανικός λαός προοδεύει, αυτά τα πυροτεχνήματα δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην αποφασιστικότητά του. Είναι πολύ μικροί για να πλήξουν τη βούληση του λαού και των υπευθύνων του» δήλωσε ο Χαμενεΐ υποδεχόμενος μια ομάδα φοιτητών στην Τεχεράνη.

Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν με δική τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις στην Τεχεράνη, τονίζοντας ότι «έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι εκδικούνται το αθώο αίμα που χύνεται» στο Ιράν.

Ο ταξίαρχος Χοσεΐν Σαλαμί, αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών, απείλησε με αντίποινα το Ισλαμικό Κράτος και τους «συνεργάτες» του. «Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα εκδικηθούμε τους τρομοκράτες, τους συνεργάτες τους και τους υποστηρικτές τους για τις σημερινές επιθέσεις στην Τεχεράνη» φέρεται να είπε ο ταξίαρχος, σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Αρνείται τις κατηγορίες ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας

Μιλώντας στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ απέρριψε τις κατηγορίες των Φρουρών της Επανάστασης, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να εμπλέκουν τη Σαουδική Αραβία στις επιθέσεις στην Τεχεράνη.

«Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις όπου κι αν συμβαίνουν και καταδικάζουμε τη δολοφονία αθώων ανθρώπων όπου κι αν διαπράττεται» επισήμανε ο Τζουμπέιρ σε μια εκδήλωση που πραγματοποίησε το Konrad-Adenauer-Stiftung, το ινστιτούτο μελετών του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.

Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί με νέες επιθέσεις

Με τη σειρά του, το Ισλαμικό Κράτος απείλησε την σιιτική πλειονότητα του Ιράν ότι θα εξαπολύσει και νέες επιθέσεις στη χώρα, διαμηνύοντας ότι «το χαλιφάτο δεν θα χάσει την ευκαιρία να χύσει το αίμα τους» ωσότου να εφαρμοστεί η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, όπως τον ερμηνεύει το ίδιο.

Συλλήψεις πέντε υπόπτων στην Τεχεράνη

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τον αρχηγό της αστυνομίας της Τεχεράνης, συνελέφθησαν πέντε ύποπτοι οι οποίοι ανακρίνονται.

«Μετά την επίθεση στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν από την αστυνομία… Ανακρίνονται» δήλωσε ο Χουσεΐν Σαζεντίνια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Keywords
Τυχαία Θέματα