Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος δεν είναι αιτία συναγερμού

16:00 9/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ΔΝΤ δεν λαμβάνει υπόψη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τους δομικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της Ευρωζώνης από άλλες χώρες του πλανήτη τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, σε άρθρο του στους Financial Times (FT). Ο ίδιος συμπληρώνει ότι η αλληλεγγύη της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα

θα συνεχιστεί.

Στους δομικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνονται τα πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους προς την Ελλάδα, τονίζει.

«Μια ψύχραιμη ματιά στα γεγονότα δείχνει ότι η κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα δεν πρέπει να είναι λόγος συναγερμού. Ο ESM και ο EFSF, τα κεφάλαια διάσωσης της ευρωζώνης έχουν ως τώρα διανείμει 174 δισ. ευρώ στη χώρα. Δεν θα δανείζαμε αυτό το ποσό αν πιστεύαμε ότι δεν θα πάρουμε πίσω τα λεφτά μας,» αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM επαναλαμβάνει ότι έχουν ήδη γίνει πολλά για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάνοντας αναφορά στη διαγραφή χρέους ύψους 107 δισ. ευρώ που βρισκόταν στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών το 2012 και την ελάφρυνση των όρων δανεισμού.

Η ελάφρυνση του χρέους έχει οδηγήσει σε εξοικονόμηση του ποσού των 8 δισ. ευρώ ετησίως ή 4,5% του ΑΕΠ και αυτό θα συνεχίσει για χρόνια, παρατηρεί.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει το επιχείρημα ότι το πραγματικό κόστος της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι ένα από τα μικρότερα στην ΕΕ.

Επίσης, η υλοποίηση του προγράμματος διάσωσης και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν πρόσφατα θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, αλλά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου,» αναφέρει.

Ο κ. Ρέγκλινγκ καταλήγει λέγοντας ότι η εμπειρία δείχνει πως η «ανταλλαγή» δανείων έναντι των μεταρρυθμίσεων αποδίδει.

«Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι η Ιρλανδία και η Ισπανία σήμερα έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και πολύ χαμηλά κόστη χρηματοδότησης, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των προγραμμάτων με απαιτητικές μεταρρυθμίσεις,» τονίζει, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα κατέγραψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα