Ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό στην ΠΓΔΜ

14:05 13/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

ΠΓΔΜ: Το VMRO–DPMNE του Γκρούεφσκι εξασφαλίζει 51 από τις 120 έδρες της Βουλής, ενώ η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεφ κερδίζει 49 έδρες.

Συνεχίζει να παραμένει ρευστό το πολιτικό σκηνικό στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Η Βουλή που θα προκύψει

από τις εκλογές αυτές θα αριθμεί 120 έδρες. Οι άλλες τρεις έδρες που προβλεπόταν για τη διασπορά θα μείνουν κενές, λόγω της χαμηλής προσέλευσης των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, η διασπορά της ΠΓΔΜ είχε εκλέξει τρεις βουλευτές, όλοι τους από τις τάξεις του κυβερνώντος VMRO–DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στη νέα Βουλή εισέρχονται συνολικά έξι κόμματα: τα δύο μεγάλα σλαβικά κόμματα (το κυβερνών VMRO–DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι , και η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ) και τέσσερα αλβανικά κόμματα.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας τα προσωρινά τελικά αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών,

Σύμφωνα με αυτά, το VMRO–DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι έλαβε ποσοστό 38,12 % και 51 έδρες, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ 36,66 % και 49 έδρες . Από τα αλβανικά κόμματα το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι έλαβε ποσοστό 7,29% και 10 έδρες, και άλλες τόσες έλαβαν τα υπόλοιπα τρία αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα (το νεοσύστατο κόμμα “BESA” έλαβε ποσοστό 4,86 % και 5 έδρες, η νεοϊδρυθείσα “Συμμαχία για τους Αλβανούς” 2,95% και 3 έδρες και το “Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών” 2,61 % και 2 έδρες).

Για να σχηματιστεί κυβέρνηση χρειάζεται η στήριξη τουλάχιστον 61 βουλευτών.

Το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι και το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι που συνεργάζονται στις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας τα τελευταία οχτώ χρόνια, συγκεντρώνουν ακριβώς 61 έδρες και θα μπορούσαν θεωρητικά να σχηματίσουν κυβέρνηση. Θεωρείται όμως αμφίβολο κατά πόσο το κόμμα του Αλί Αχμέτι θα μπορούσε να συμμετέχει εκ νέου σε μία κυβέρνηση υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι, τη στιγμή μάλιστα που σημαντικός αριθμός Αλβανών ψηφοφόρων, οι οποίοι ψηφίζουν παραδοσιακά τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, φαίνεται πως προτίμησε στις εκλογές της Κυριακής την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ.

Ενστάσεις θα υποβάλει η αντιπολίτευση για δύο έδρες

Από σήμερα τα κόμματα μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, οι οποίες, σε περίπτωση που γίνουν δεκτές από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, θα παραπεμφθούν στο διοικητικό δικαστήριο. Εάν από την εξέταση των ενστάσεων προκύψει η ανάγκη επανάληψης της ψηφοφορίας σε κάποια εκλογικά τμήματα, αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός 14 ημερών από τις εκλογές, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου.

Ήδη η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και το αλβανικό αντιπολιτευόμενο “BESA” γνωστοποίησαν ότι θα υποβάλουν ένταση σχετικά με παραποίηση, όπως υποστηρίζουν, του αποτελέσματος σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, με συνέπεια να χάσουν δύο έδρες οι οποίες κατανεμήθηκαν στο VMRO–DPMNE.

Απώλειες σημείωσαν στις εκλογές της Κυριακής το κόμμα του Γκρούεφσκι και τα αλβανικά κόμματα

Το κυβερνών VMRO–DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι απώλεσε, στις εκλογές της Κυριακής, σημαντικό μέρος της δύναμης του και κέρδισε 51 έδρες, έναντι 61 που είχε κερδίσει στις προηγούμενες βουλευτικές που είχαν διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2014, ενώ η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ είδε τη δύναμή της να εκτοξεύεται και από 34 έδρες που είχε κερδίσει στις εκλογές του Απριλίου 2014, τώρα κέρδισε 49. Η αύξηση της δύναμης του κόμματος του Ζάεφ στις εκλογές της Κυριακής, οφείλεται σε ένα βαθμό και στο γεγονός ότι προτιμήθηκε και από ένα μέρος των Αλβανών ψηφοφόρων.

Τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ θα έχουν στο νέο κοινοβούλιο μόλις 20 βουλευτές (έναντι 27 που είχαν στην προηγούμενη Βουλή) , γεγονός που αποδίδεται, αφενός στην απήχηση του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ στους Αλβανούς ψηφοφόρους και αφετέρου στην πολυδιάσπαση του αλβανικού μπλοκ που είχε ως αποτέλεσμα την διασπορά των ψήφων.

Keywords
Τυχαία Θέματα