Πυρετός διαβουλεύσεων κυβέρνησης και θεσμών (video)

17:11 22/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις Αθήνας και θεσμών για την άρση αναστολής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, νέες τριβές δημιουργεί η επιμονή Σόιμπλε και ΔΝΤ στη σκληρή γραμμή. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά ζήτησε διευκρινίσεις

από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να απαντήσει με γραπτή επιστολή στις αιτιάσεις των δανειστών για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους. Παράλληλα, το ΔΝΤ κρατά στο προσκήνιο την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και την περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, σχολιάζοντας το νέο άρθρο του Πόουλ Τόμσεν, εξέφρασε τη βεβαιότητά της για την ορθότητα των δεδομένων που χρησιμοποιεί όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

«Συνεχίζουμε να είμαστε βέβαιοι για τις πηγές των δεδομένων μας και πιστεύουμε ότι οι ουσιώδεις συζητήσεις για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων είναι πιο χρήσιμο να γίνονται στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων», σημείωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει την επιστολή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητα Κλάους Ρέγκλινγκ προκειμένου να τοποθετηθεί, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα είχε δηλώσει πως τα εξαγγελθέντα μέτρα, θα έπρεπε να είχαν διαμορφωθεί κατόπιν συνεννόησης, ωστόσο δεν αποτελούν δημοσιονομικό βάρος για το 2017-8.

Το ζητούμενο είναι τι θα πράξει η Γερμανία.

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε η αντιπολίτευση που τον κατηγορεί για λάθος χειρισμούς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι προχώρησε χωρίς να έχει κάποια συνεννόηση με τους πιστωτές.

«Ήταν πολύ εύκολο να βρει ένα επίπεδο συνεννόησης με τους πιστωτές και να μπορέσει να δρομολογήσει μία τέτοια παρέμβαση, χωρίς να μπούμε τώρα στη δυσάρεστη και στην εξευτελιστική θέση να ζητείται από τον Υπουργό Οικονομικών μια δήλωση μετάνοιας. Και έχουν καθυστερήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία τόσο διαφήμισε η Κυβέρνηση. Και όλα αυτά γιατί; Για έναν κακό τακτικό χειρισμό του κ. Τσίπρα», είπε

Το Ποτάμι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτοπαγιδεύτηκε στη διαπραγμάτευση δίνοντας αφορμή σε όσους επιδιώκουν εμπλοκή να την πετύχουν. «Τώρα από τη μια συντάσσει επιστολές μετάνοιας και από την άλλη ξαναπαίζει το έργο “περήφανη διαπραγμάτευση” με τις γνωστές κορώνες που καταλήγουν πάντα σε άτακτη υποχώρηση», καθώς το έργο το έχουμε ξαναδεί ξέρουμε και πόσο ακριβά κοστίζει», σχολίασε.

«Η κυβέρνηση να εγγυηθεί στους ξένους ότι εφεξής θα συνεννοείται μαζί τους», ζήτησε η Ένωση Κεντρώων . «Όσο το αδιέξοδο συνεχίζεται, η χώρα σύρεται στην αβεβαιότητα και το Grexit ξεπροβάλλει απειλητικά», υποστηρίζει η Ένωση Κεντρώων, ενώ διατυπώνει την υποψία «ότι ο κ. Τσίπρας χτίζει σύγκρουση με τους Ευρωπαίους και παρά τις σχετικές διαψεύσεις του περί εκλογών, ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο», ανέφεραν.

Keywords
Τυχαία Θέματα