Προϋπολογισμός, ληξιπρόθεσμα και κόκκινα δάνεια επί τάπητος στις επαφές των τεχνικών κλιμακίων

19:18 11/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, ενώ στην Αθήνα θα βρίσκεται στις 25 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ντεμπούτο σήμερα για τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών (video)

Τα σημαντικότερα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών με

τους θεσμούς είναι οι παρεμβάσεις στα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο, η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο δημόσιο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η ενεργοποίηση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η πρόοδος στην αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από το 1,5 δισ. ευρώ που ήταν η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο από φορολογικές οφειλές τον Ιούλιο, τα 700 εκατομμύρια ευρώ αφορούν οφειλές πέντε πτωχευμένων επιχειρήσεων που για συγκυριακούς λόγους έγιναν ληξιπρόθεσμες τον ίδιο μήνα. Έτσι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κινήθηκε στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο διαμορφώθηκε σε 7,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 5,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Ωστόσο μόνο οι φορολογικές οφειλές αυξήθηκαν σε 5,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 4,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Από την αύξηση αυτή του 1,5 δισ. ευρώ τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν σε φορολογικές οφειλές πέντε πτωχευμένων επιχειρήσεων που έγιναν ληξιπρόθεσμες τον ίδιο μήνα.

Τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων θα παραμείνουν στην Αθήνα επί 10 ημέρες προκειμένου να συλλέξουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και σε σχέση με την πορεία του προϋπολογισμού αλλά και τη σύνταξη του προσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στις 2 Οκτωβρίου. Στόχος να προετοιμάσουν την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών τον Οκτώβριο.

Επόμενη σημαντική ημέρα θεωρείται η συζήτηση που θα γίνει για την Ελλάδα στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Ταλίν της Εσθονίας την ερχόμενη Πέμπτη, όπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ενημερώσουν του υπουργούς για την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων των τραπεζών-μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με διοικητικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού με πρωτοβουλία της ΕΕΤ και με αντικείμενο την ενημέρωση για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

ΕΔΣ: Βλέπει ανάπτυξη φέτος-εφικτός ο στόχος για το πλεόνασμα

Εν τω μεταξύ, αισιοδοξία για το ρυθμό ανάπτυξης και για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% φέτος εκφράζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Πηγή ΕΡΤ1, Α Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Ρ. Αλεξοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα