Προβόπουλος στην Εξεταστική: Η ΤτΕ κατάφερε να αποτρέψει μια ανοικτή τραπεζική κρίση

17:39 4/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ήμουν ο πρώτος στην Ελλάδα που μίλησα για την οικονομική θύελλα που ερχόταν και με περιγελούσαν διάφοροι στο πολιτικό σύστημα, υπογράμμισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, -το διάστημα από τον Ιούνιο 2008 έως τον Ιούνιο 2014-, στην κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από τράπεζες

σε κόμματα και ΜΜΕ.

Άρχισαν λοιπόν, πρόσθεσε, να επαληθεύονται οι κίνδυνοι με τον πιο τραγικό για την χώρα μας τρόπο, χαρακτηρίζοντας εξωφρενικούς τους ρυθμούς ανάπτυξης του χρέους και του ελλείμματος, με αποτέλεσμα αμέσως μετά, όπως είπε, να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση στην οικονομία. Κάποια στιγμή το χρέος πήγε στα ύψη, στο 130%, το δε έλλειμμα έφθασε το 2009 πάνω από 15%.

Τόνισε επίσης, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αντιμετώπιζε κάποιες αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και συγκεκριμένα στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης. Διαπιστώνοντας αυτό το έλλειμμα είχα αναγκαστεί και εγώ ο ίδιος να στείλω επιστολές και στους αρμόδιους υπουργούς αλλά υπήρξε ολιγωρία, πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος .

Ρωτήθηκε από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, να αναφερθεί ποιος ήταν αρμόδιος υπουργός εκείνη την περίοδο και ο Γιώργος Προβόπουλος αναφέρθηκε στο όνομα του Γιάννη Στουρνάρα.

Όταν ρωτήθηκε από βουλευτές αν θα πληρωθούν τα δάνεια, ο κ. Προβόπουλος ,απάντησε εύχομαι να πληρωθούν ωστόσο σημείωσε ότι με τις σημερινές συνθήκες και την αβεβαιότητα που επικρατεί, εκ των πραγμάτων τα δάνεια αυτά είναι επισφαλή.

Γιατί τα δίνατε δάνεια, ρωτήθηκε. Ρωτήστε αυτούς που τα έδιναν, απάντησε ο κ. Προβόπουλος ωστόσο όμως συμπλήρωσε ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες ακόμα και σε εκείνα που είναι σήμερα είναι «κοκκινα».

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατάφερε να αποτρέψει μια ανοικτή τραπεζική κρίση που θα έσπρωχνε μοιραία τη χώρα εκτός ευρωζώνης , υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος για να σημειώσει ότι αν συνέβαινε αυτό, θα άνοιγε τότε η πόρτα της κολάσεως.

Αίθουσα σύνταξης ert.gr
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου
Σχετική Είδηση: Άγνοια για τα επιμέρους δάνεια σε κόμματα – ΜΜΕ δήλωσε ο Γ.Προβόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα