«Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας»: Στα ελληνικά η έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

15:06 16/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την παρουσίαση της έκδοσης του Π.Ο.Υ. στην ελληνική γλώσσα, έκαναν το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ (μονάδα ψυχικής υγείας για μετανάστες) και η ελληνική αποστολή της International Medical Corps.

Οι Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας συνιστούν μια προσπάθεια πρώτης απάντησης στις άμεσες ψυχοκοινωνικές συνέπειες των ανθρωπιστικών κρίσεων και των φυσικών καταστροφών. Ενδεικτικό της σπουδαιότητας των Α’ Βοηθειών Ψυχικής Υγείας είναι το γεγονός ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, ήταν αφιερωμένη στο συγκεκριμένο

ζήτημα.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο προσφυγικό ρεύμα, που έχει λάβει χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης. Για αυτό το λόγο, η έκδοση των Α’ Βοηθειών Ψυχικής Υγείας στην ελληνική γλώσσα αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα σε όσους ασχολούνται με την υποδοχή και την ανακούφιση των μεταναστών και προσφύγων.

Άρης Μεσσήνης -Στη Λέσβο (2015)

Η συνέντευξη τύπου την οποία συντόνισαν ο κος Νίκος Γκιωνάκης (Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ) και η Δρ. Άντρια Σπυρίδου (Συντονίστρια του τομέα Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης της ελληνικής αποστολής της International Medical Corps), πέρα από την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης αποτέλεσε και μία αφορμή για συζήτηση γύρω από τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στα camp και την ανάγκη υποστήριξης των επαγγελματιών στο πεδίο.

Κύρια ομιλήτρια ήταν η δρ. Leslie Snider, ψυχίατρος, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας των Α’ Βοηθειών Ψυχικής Υγείας. Η Snider διαθέτει 20ετή εμπειρία στην ανακούφιση πληγέντων από φυσικές καταστροφές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Έχει ιδρύσει και διευθύνει τον οργανισμό “Peace in Practice” με έδρα στην Ολλανδία. Στην ομιλία της επικεντρώθηκε στη σημασία της χρήσης των Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας όχι μόνο σε καταστάσεις κρίσης αλλά και σε άλλες καταστάσεις όπως σε περιπτώσεις οικογενειακής βίας ή ακόμα και στην καθημερινή επικοινωνία εντός των μελών μιας οικογένειας. Η ίδια είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι πολύ σημαντικό να είναι απλή η γλώσσα του οδηγού έτσι ώστε να γίνεται κατανοητή από όλα τα άτομα που τον διαβάζουν… Ο συγκεκριμένος οδηγός βοηθάει τους ανθρώπους να αποκτήσουν μεγαλύτερη συνείδηση για τον τρόπο με τον οποίο κάνουν ήδη την δουλειά τους ενώ παράλληλα συντελεί στο να τεθούν ερωτήματα γύρω από την ανάγκη για τη φροντίδα όσων φροντίζουν άλλους».

Ο Δημήτρης Πλουμπίδης, Καθηγητής Ψυχιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας από μεριάς του τόνισε τη χρησιμότητα του οδηγού αναφερόμενος σε μια προσωπική εμπειρία που είχε όταν του ζητήθηκε η παροχή εποπτείας από τους ψυχιάτρους και ψυχολόγους του νοσοκομείου της Χίου. Ο ίδιος είπε ότι: «Αυτό που είπαμε στους ανθρώπους είναι ότι σε πρώτη φάση υπάρχει η ανάγκη για «ψυχο-ιώδιο» και «ψυχο-τσιρώτα». Αυτό έγινε καλύτερα κατανοητό μετά από το εκπαιδευτικό σεμινάριο που είχαν στις Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής υγείας».

Η Έφη Λατσούδη, μέλος της ομάδας εθελοντών του π. ΠΙΚΠΑ Λέσβου, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο Νανσέν της UNHCR για το 2016, μίλησε για τη δική της εμπειρία από την εκπαίδευσή της στις Α’ Βοήθειες Ψυχικής Υγείας και για τους τρόπους που εμπλουτίστηκε η δουλειά της στο πεδίο. Εστίασε στο φαινόμενο της ψυχικής εξάντλησης όσων βοηθούν τους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά και στην αδυναμία τους, πολλές φορές, να αποστασιοποιηθούν από αυτό που κάνουν.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας ΒΑΒΕΛ σημείωσε ότι η πρωτοβουλία του Βαβέλ πήρε αφορμή από την εμπειρία που είχαν με επαγγελματίες και εθελοντές οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν έχουν τα κατάλληλα «εργαλεία» που θα τους υποστηρίξουν στη δουλειά τους. Οι Α΄ Βοήθειες Ψυχικής Υγείας καλύπτουν αυτό το κενό και δίνουν τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της «πρώτης γραμμής» να νιώσουν την ασφάλεια που είναι απαραίτητη για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Συντονίστρια του τομέα Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης της ελληνικής αποστολής της International Medical Corps στάθηκε στο εξέχοντα ρόλο της επιστημονικής κατάρτισης και της υποστήριξης των επαγγελματιών για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο πεδίο.
Τέλος, στην συζήτηση παρευρέθηκε και ο Υπεύθυνος της Ελληνικής αποστολής της IMC κος John Grabowski ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία εκπαίδευσης στις Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας και στην τεράστια χρησιμότητα αυτής στη δουλειά του.

Η έκδοση αποτελείται από έναν οδηγό για τους όσους εργάζονται στο πεδίο και ένα εγχειρίδιο για εκπαιδευτές. Από κοινού, χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση εργαζομένων και εθελοντών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υποδοχής και φροντίδας μεταναστών και προσφύγων. Ήδη, με πρωτοβουλία του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ και την πολύτιμη αρωγή της International Medical Corps, δεκάδες εργαζόμενοι και εθελοντές έχουν εκπαιδευτεί σε αυτή την προσέγγιση μέσα από τη διεξαγωγή σεμιναρίων στα νησιά και την ενδοχώρα.

Σχετική είδηση: Οι «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας» τώρα και στην ελληνική γλώσσα

Keywords
Τυχαία Θέματα