Πρόταση για ψήφισμα του Δ.Σ. Βόλου ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία από τους έξι ανεξάρτητους

12:01 30/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρόταση ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου απευθύνει η ομάδα των έξι ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων με αφορμή τις αντιδράσεις μερίδας γονέων για την ένταξη προσφυγόπουλων στα σχολεία, σε προπαρασκευαστικές ειδικές τάξεις υποδοχής, που θα λειτουργούν απογευματινές ώρες, εκτός ωραρίου του σχολείου. Από την πλευρά των έξι ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων τονίζεται ότι σε μια πόλη η οποία έχει στο DNA της την προσφυγιά και τον ξεριζωμό, δεν υπάρχει

χώρος για τέτοιες αντιλήψεις αποκλεισμών. Ο Δήμος Βόλου οφείλει να σταθεί ως ανάχωμα σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Να αναλάβει πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως την εκπαιδευτική κοινότητα, να παρέχει κάθε δυνατό μέσο και διευκόλυνση προκειμένου και με σωστή ενημέρωση η πολιτεία να επιτελέσει το καθήκον της.

Αναλυτικά στη σχετική πρόταση ψηφίσματος αναφέρονται τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με λύπη το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση, δυστυχώς μπαίνει υπό αμφισβήτηση. Η σταδιακή ένταξη προσφυγόπουλων στην κοινωνικό ιστό, που εξ ορισμού περνάει μέσα από την έναρξη συμμετοχής τους σε προπαρασκευαστικές ειδικές τάξεις υποδοχής, που θα λειτουργούν απογευματινές ώρες, εκτός ωραρίου του σχολείου, έχουν στόχο την ένταξη των παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από το επόμενο σχολικό έτος.
Πρόκειται για μικρά παιδιά τα οποία δε ζουν σε ασφαλή και κανονικά σπίτια αλλά σε διαμορφωμένο χώρο υποδοχής.
Πρόκειται για μικρά παιδιά που δεν τα δέχονται σε σχολεία επειδή κάποιοι γονείς (ευτυχώς λίγοι) τα θεωρούν βρώμικα και φορείς ασθενειών, ενώ επανειλημμένα ο ιατρικός σύλλογος πιστοποιεί ότι έχουν γίνει όλα τα εμβόλια και μάλιστα έγκαιρα.
Πρόκειται για μικρά παιδιά που έχουν ζήσει την βαρβαρότητα του πολέμου και τώρα υπομένουν μια δεύτερη βαρβαρότητα, αυτή του παρείσακτου.
Πρόκειται για μικρά παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους στα νερά του Αιγαίου και συνεχίζουν να παλεύουν ακόμα και πολλές φορές μόνα για την επιβίωσή τους.
Πρόκειται για μικρά παιδιά που φοβούνται το άγνωστο στο οποίο έχουν βρεθεί.
Πρόκειται για μικρά παιδιά που νιώθουν στο πετσί τους την βία και τον ρατσισμό από απαίδευτους μισάνθρωπους, που με ευθύνη της πολιτείας η οποία έγκαιρα δεν ξεδιάλυνε με σωστή ενημέρωση την κατάσταση, ανακαλύπτουν φανταστικές απειλές.
Πρόκειται για μικρά παιδιά που αξίζουν το σεβασμό μας κι εμείς αρνούμαστε να τους τον δώσουμε.
Θα μπορούσαν όλα τα παραπάνω να μη συμβαίνουν αν υπήρχε στοιχειώδης παιδεία κι ανθρωπιά στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας. Δυστυχώς όμως η ημιμάθεια, καταστάσεις που ευνοούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στέκονται εμπόδιο.
Σε μια πόλη η οποία έχει στο DNA της την προσφυγιά και τον ξεριζωμό, δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες αντιλήψεις αποκλεισμών. Ο Δήμος Βόλου οφείλει να σταθεί ως ανάχωμα σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Να αναλάβει πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως την εκπαιδευτική κοινότητα, να παρέχει κάθε δυνατό μέσο και διευκόλυνση προκειμένου και με σωστή ενημέρωση η πολιτεία να επιτελέσει το καθήκον της.
Για κάθε δημότη της πόλης το να μετέχουν αυτά τα παιδιά της ελληνικής παιδείας είναι τιμή.
ΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΙΑΣΩΝ
ΓΑΡΓΑΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΔΡΑΜΗΤΙΝΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΜΟΛΟΧΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»

Keywords
Τυχαία Θέματα