Πρόστιμo μέχρι 500 ευρώ για δροσιά και βουτιές στα συντριβάνια της Ρώμης

17:30 1/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Tο πλατσούρισμα στο νερό των σιντριβανιών μάλλον θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ακριβό για όποιον τολμήσει να δροσιστεί στα συντριβάνια της Ρώμης. Τα πρόστιμα που επιβάλλουν πλέον οι δημοτικές αρχές της πόλης μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 500 ευρώ.

«Εδώ δεν είναι πισίνα, ούτε μπανιέρα», λέει αυστηρά ένας αστυνομικός που έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη του ιστορικού σιντριβανιού Φοντάνα ντι Τρέβι στην καρδιά της Αιώνιας Πόλης. Όταν ο καύσωνας χτυπά τη Ρώμη, όπως τις προηγούμενες ημέρες, με τη σφυρίχτρα του απομακρύνει διαρκώς ανθρώπους που τολμούν να βουτήξουν

ή απλά να δροσιστούν στα νερά του.

Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, με αφορμή και το φετινό καύσωνα, αποφάσισε να επέμβει. Με ένα διάταγμα προσπαθεί να βάλει ασπίδα προστασίας όλων των ιστορικών συντριβανιών της πόλης έως το τέλος Οκτωβρίου. Το πικνίκ, το βούτηγμα των ποδιών, το κάθισμα στις άκρες των συντριβανιών, το πλύσιμο και το πότισμα κατοικίδιων ζώων απαγορεύονται αυστηρά. Οι παραβάτες απειλούνται με υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Με τα νέα περιοριστικά μέτρα επιδιώκεται η προστασία των σιντριβανιών όχι μόνο από όσους θέλουν να δροσιστούν, αλλά και από εκείνους που πετούν εκεί τα ποτήρια και τα μπουκάλια των νυχτερινών ποτών τους.

«Η ομορφιά της Ρώμης πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους», τόνισε η Βιρτζίνια Ράτζι. Στο διαδίκτυο, πάντως, έχει γίνει ήδη στόχος επικριτικών σχολίων. Πολίτες τής επιρρίπτουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι νοιάζεται, μεν, για τα σιντριβάνια, αλλά όχι για το γενικότερο μαρασμό της πόλης, εξαιτίας προβλημάτων με τα σκουπίδια και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Οι τουρίστες, πάντως, δείχνουν περισσότερη κατανόηση στα νέα μέτρα της δημάρχου. «Το θεωρώ απόλυτα σωστό επειδή, ειδικά όταν έχει τόσο πολλή ζέστη, τα σιντριβάνια χρησιμοποιούνται για μπάνιο και τόπο διασκέδασης», λέει ο Γεργκ Κνόχε, επισκέπτης από τη Χαϊδελβέργη. Όπως τονίζει ο ίδιος, «απαιτείται σεβασμός απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά».

Πέρα από τα μεγαλόπρεπα ιστορικά σιντριβάνια, όμως, η Ρώμη είναι διάσπαρτη με περισσότερες από 2.000 δημόσιες βρύσες που τρέχουν μέρα και νύχτα φρέσκο, δροσερό νερό για όλους, επισκέπτες και ντόπιους. Εξαιτίας του καύσωνα που έπληξε τη Ρώμη αλλά και των περιορισμένων αποθεμάτων νερού, εξετάζεται η προσωρινή διακοπή της ροής του νερού.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

Keywords
Τυχαία Θέματα