Προσφυγικό, θέματα άμυνας της ΕΕ, Κυπριακό και Brexit, στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

17:35 14/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

H μεταναστευτική κρίση και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η Ουκρανία και η Συρία, το Κυπριακό, η πολιτική άμυνας της ΕΕ, αλλά και το Brexit είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Το θέμα της μετανάστευσης είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, και οι 28 ηγέτες αναμένεται να στείλουν σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Όσον αφορά το θέμα της απελευθέρωσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία προθεσμία. «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και κυρίως το πλέον ευαίσθητο ζήτημα που αφορά στον αντιτρομοκρατικό νόμο», ανέφερε.

Όσον αφορά την Ουκρανία και τη Συρία ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «θα παρουσιάσουν την κατάσταση σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, αλλά και σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία», όπως αναφέρει ο Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή που έστειλε προς τους “28”.

Στη συνέχεια, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. «Είναι ένα σημαντικό ζήτημα που έχει επίδραση στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το ζήτημα της πολιτικής άμυνας της ΕΕ θα συζητηθεί το απόγευμα της Συνόδου. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια της Ευρώπης σε ένα περιβάλλον με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις, αναφέρει ο Ντ. Τουσκ στην επιστολή του.

Μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι «27» Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για το θέμα του Brexit, χωρίς την παρουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Ο σκοπός είναι να συμφωνηθούν οι διαδικασίες, ώστε οι «27» να προετοιμαστούν για τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει πει ότι θα στείλει την επιστολή ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης ως το τέλος Μαρτίου. «Είναι απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού πότε ακριβώς θα γίνει αυτό και το σεβόμαστε», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα