ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ – Διεθνής κορονοϊός

18:58 25/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η εξάμηνη γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχίζει την 1η Ιουλίου, θα επικεντρωθεί στη μάχη εναντίον του νέου κορονοϊού και των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών του, καθώς και σε περιβαλλοντικά ζητήματα, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Στο εβδομαδιαίο podcast της, η Μέρκελ δήλωσε ότι στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ «σαφώς θα κυριαρχήσει το θέμα της

καταπολέμησης της πανδημίας και των συνεπειών της» και πρόσθεσε πως, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο, ο ιός θα κυριαρχεί στη ζωή στην Ευρώπη.

Η καγκελάριος δήλωσε ακόμη πως η Γερμανία θα προωθήσει την ιδέα για ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για όλα τα κράτη μέλη, καθώς και την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, την υιοθέτηση ελάχιστων φορολογικών συντελεστών και την καθιέρωση κοινού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τα πλοία και τα αεροπλάνα.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη ειδικά για να συζητήσει την ατζέντα της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, μαζί με τον Γέπε Τράνχολμ-Μίκελσεν, τον γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Πολωνία σχεδιάζει να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων στις 4 Μαΐου και θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας στα τέλη του ερχόμενου μήνα, στο πλαίσιο της χαλάρωσης περιορισμών τους οποίους έχει θέσει σε εφαρμογή για να σταματήσει τη διάδοση του κορονοϊού.

Η Πολωνία άρχισε να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς νωρίτερα τον Απρίλιο, λέγοντας ότι κοστίζουν υπερβολικά στην οικονομία. Άνοιξε και πάλι δάση και πάρκα και χαλάρωσε τους κανόνες σχετικά με τον αριθμό των πελατών στα καταστήματα.

Η Ν. Κορέα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε τον κορονοϊό, καθώς  κατάφερε να έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας χωρίς να επιβάλει εκτεταμένο λουκέτο στην οικονομία.
Καθώς η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, στη Σεούλ εκατοντάδες υποψήφιοι ασφαλιστές έδωσαν εξετάσεις για άδεια άσκησης επαγγέλματος, τηρώντας φυσικά όλους τους κανόνες προστασίας.

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ιαπωνία μετά την δήλωση του δημάρχου της Οσάκα, ότι θα βοηθούσε στην αναχαίτηση του ιού αν πήγαιναν οι άντρες για ψώνια αντί για τις γυναίκες, οι οποίες είναι αναποφάσιστες και μένουν περισσότερη ώρα στα σούπερ μάρκετ.
«Ο κ. Μάτσουι αντιμετωπίζει γενική κατακραυγή στα κοινωνικά δίκτυα. Δέχεται κατηγορίες για σεξιστικά σχόλια, γεμάτα προκαταλήψεις απέναντι τις γυναίκες».

Viral έγινε βίντεο στη Ν. Αφρική, με τον πρόεδρο της χώρας να προσπαθεί να βάλει τη μάσκα του. Η σκηνή πρόσφερε άφθονο γέλιο και συμπάθεια για τον πρόεδρο που απάντησε στα σχόλια με αυτοσαρκασμό.

Στο Περού, αστυνομικοί χορεύουν κουβαλώντας ένα φέρετρο για να ξορκίσουν το κακό  αλλά και να φοβίσουν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους.

Στην Αργεντινή, τρόφιμοι των φυλακών του Μπουένος  Άιρες εξεγείρονται και φωνάζουν ότι δεν θέλουν να πεθάνουν από την πανδημία.

Ο υπερσυνωστισµός των φυλακών, έχει οδηγήσει πολλές χώρες να πάρουν μέτρα προστασίας κατά του κορονοιού και να προβούν σε αποφυλακίσεις κρατουμένων που κατηγορούνται για ελαφριά αδικήματα.

Υποχρεωτική θα είναι τόσο η χρήση των προστατευτικών μασκών εντός των αιγυπτιακών δικαστηρίων και υποθηκοφυλακείων, όσο και η ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ τόσο των υπαλλήλων όσο και του κοινού.

Την απόφαση με την οποία η Αίγυπτος καθιστά υποχρεωτική τη μάσκα προσώπου στα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία της, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Ομάρ Μαρουάν.

Ο ειδησεογραφικός οργανισμός Ρόιτερς αποκαλύπτει ότι υπό την πίεση του Πεκίνου οι Βρυξέλλες απέσυραν από έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την κριτική σε βάρος της Κίνας για παραπληροφόρηση σε σχέση με τον κορονοϊό.

Το διεθνές πρακτορείο βασισμένο σε τέσσερις διαφορετικές πηγές και σχετική διπλωματική αλληλογραφία υποστηρίζει ότι από το τελικό κείμενο της έκθεσης έλειπαν οι σχετικές καταγγελίες που μπορεί να ικανοποιούσαν την Ουάσιγκτον αλλά θα εξόργιζαν το Πεκίνο.
Η ΕΕ βρίσκεται στη μέση της οικονομικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας και αποτελεί τον κύριο εμπορικό εταίρο του Πεκίνου, η οποία με τη σειρά της αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αποδέκτη των ευρωπαϊκών αγαθών και υπηρεσιών μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Τραμπ απέδωσε σε παρεξήγηση το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του να διερευνηθεί η δυνατότητα χορήγησης με ένεση απολυμαντικών ως θεραπεία για τη νόσο. Η χαλάρωση των μέτρων από ορισμένες Πολιτείες βρίσκει διχασμένη την κοινή γνώμη.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα