Προς τεχνική συμφωνία παρά τις εκκρεμότητες (video)

00:34 19/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε αναζήτηση αμοιβαίου συμβιβασμού βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς το απόγευμα της Παρασκευής επιβεβαίωσε μεν τα ζητήματα στα οποία υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, αλλά άφησε ανοικτές αρκετές εκκρεμότητες. Επιδίωξη της Αθήνας είναι να καταγραφεί σημαντική πρόοδος στο Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να επιστρέψουν

εκ νέου οι θεσμοί για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

iframe src=»

Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 και στον προγραμματισμό του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Αντιθέτως, ανοικτά παραμένουν τα εργασιακά, με βασικά αγκάθια τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το αφορολόγητο, τα αντίμετρα, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις και τα ενεργειακά με τους δανειστές να πιέζουν για πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Τα τρία ζητήματα που έχουν μείνει ανοικτά είναι για πολιτική διαπραγμάτευση.

Με αυτά τα δεδομένα, στο Eurogroup της Δευτέρας είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει η τεχνική συμφωνία, αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενδέχεται να συναντηθεί με τους Θεσμούς πριν τη συνεδρίαση σε μία ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, εκτιμά ότι θα καταγραφούν τα τελευταία βήματα προόδου και θα δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου στο Eurogroup της Μάλτας.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασοπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα