Προειδοποίηση από ΕΕ προς Τραμπ να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία με το Ιράν

13:55 4/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ο κόσμος δεν χρειάζεται μια δεύτερη κρίση διάδοσης πυρηνικών όπλων. Μία είναι ήδη υπεραρκετή», τόνισε, αναφερόμενη στην κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, η Χέλγκα Σμιντ, γενική γραμματέας της υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Οι χώρες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλιστούν τα δεδομένα, τονίζουν οι Βρυξέλλες, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ

από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που συνήφθη το 2015 μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία).

Secretary of State Rex Tillerson’s dramatic plan to save the Iran deal pic.twitter.com/ySvMGefKJR

CNN Politics (@CNNPolitics) October 4, 2017

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον εργάζεται παρασκηνιακά για το ενδεχόμενο αποτροπής μιας τέτοιας διεθνούς κρίσης, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και ξένων διπλωματών στο CNN.

Ο Τραμπ εξετάζει αν η συμφωνία αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας, ενόψει της 15ης Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να αποφανθεί αν η Τεχεράνη συμμορφώνεται με τη συμφωνία.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει μέσω αναφοράς προς το Κογκρέσο, την συμμόρφωση ή μη του Ιράν με τις τεχνικές δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτείνει να εξεταστούν άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την επιθετική συμπεριφορά της Τεχεράνης, δηλαδή την υποστήριξη του Ιράν έναντι της τρομοκρατίας, αλλά και το βαλλιστικού τύπου πυραυλικό του πρόγραμμα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην αποχωρήσουν από τη συμφωνία με το Ιράν, εκτός κι αν αποδειχθεί ότι η Τεχεράνη την παραβιάζει ή ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα