Πρόεδρος Δημοκρατίας: Σταθερή η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

13:39 22/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Κέρκυρα της μακράς ιστορίας και του πλούσιου πολιτισμού τιμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη του νησιού μας, τόνισε ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος κατα την ομιλία του στα Ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξης. Στην ίδια τελετή ο Δήμος Κέρκυρας απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το χρυσό μετάλλιο Κερκυραϊκής αξιοσύνης. Στην ομιλία του ο Δήμαρχος κατέγραψε την μακρά ιστορία του νησιού και του πολιτισμού που αναπτύχθηκε σε όλες τις εποχές,

από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι η Κέρκυρα απετέλεσε δημιουργικό χωνευτήρι ντόπιων και ξένων ιδεών και πολιτισμών χωρίς ποτέ να χάσει την Ελληνικότητα της.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέπεμψε μηνύματα για την αμετάκλητη Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, και μάλιστα μέσα στο σκληρό πυρήνα του ευρώ, καθώς επίσης και μηνύματα προς τους Ευρωπαίους να πράξουν το καθήκον τους δεδομένου ότι η χώρα μας έχει ήδη κάνει το δικό της.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του για την Κέρκυρα,το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας,λέγοντας ότι: «Η Κέρκυρα μου δίνει ξανά την ευκαιρία να τονίσω ότι η Ελλάδα όχι μόνο έχει επιλέξει, οριστικά και αμετάκλητα, τον ευρωπαϊκό της δρόμο – και μάλιστα μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωζώνη – αλλά και είναι αποφασισμένη να πρωταγωνιστήσει κατά την υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και την μετουσίωση της σε πράξη μέσα από μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία βασισμένη στις θεσμικές αντηρίδες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.»
Το ίδιο επανέλαβε αναφερόμενος στον Ιωάννη Καποδίστρια υπογραμμίζοντας ότι τον αδικούμε αναφερόμενοι μόνο στην ιδιότητα του ως πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας γιατί ήταν και πραγματικός Ευρωπαίος.
Επίσης μιλώντας για την Κέρκυρα ανέφερε: «Αξίζει να επισημανθεί ότι στην Κέρκυρα, μέσα από την διαδρομή της, πρέπει δικαίως να απονεμηθεί ο τίτλος του τόπου που παρακολούθησε με εντυπωσιακή συνέπεια και συνεισφορά τόσο τη γέννηση της ιδέας της Ευρώπης όσο και την σύγχρονη πορεία των Ευρωπαϊκών Θεσμών.»
Στην εκδήλωση αυτή το ανδρικό τμήμα της χορωδίας Κέρκυρας παρουσίασε αποσπάσματα από την 3η εκδοχή της μελοποίησης του Νικόλαου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου, του Ύμνου στην Ελευθερία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε και επίτιμος διδάκτορας από το τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε τελετή που έγινε το απόγευμα της 21ης Μαϊου στην Ιόνιο Ακαδημία. Εκεί η ομιλία του ήταν καθαρά επιστημονική και είχε τίτλο «Η έννοια του κράτους δικαίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα