Πολιτική αντιπαράθεση για τον ΕΝΦΙΑ

19:19 28/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

H ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ από το απόγευμα της Κυριακής 27/8, οδήγησε σε νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αρχικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «από σήμερα οι εξαντλημένοι από τους φόρους συμπολίτες μας, καλούνται να πληρώσουν άλλα 3,1 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του, πως «θα τον καταργούσε πρόπερσι και θα τον μείωνε πέρσι».

Ακολούθησε η απάντηση της κυβέρνησης

που σχολίασε πως: «Η ΝΔ και ο κ. Κικίλιας συνεχίζουν τη φθηνή αντιπολίτευση, θεωρώντας πως οι πολίτες πάσχουν από μαζική αμνησία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου που υπενθυμίζει ότι:

«1) Τον ΕΝΦΙΑ, που όψιμα θυμήθηκε να δεσμευθεί πως θα μειώσει η ΝΔ, τον επέβαλε η ίδια μαζί με το ΠΑΣΟΚ και διαρκώς δεσμεύονταν για επαναδιαπραγμάτευση χωρίς να πράξουν τίποτα.

2) Η σημερινή κυβέρνηση, στο μετρό του δυνατού, έπραξε το αυτονόητο. Προχώρησε σε μειώσεις του φόρου για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

3) Η ΝΔ πρέπει να αποκτήσει το πολιτικό θάρρος και να ομολογήσει ότι έκανε λάθος όταν καταψήφιζε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που έφερε η κυβέρνηση με τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως: «Με τον ΕΝΦΙΑ αναδείχθηκε η μεγαλύτερη πολιτική απάτη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και η αποκάλυψη του τι πραγματικά πρεσβεύουν», αναφέρει ο Τομέας Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, χαρακτηρίζοντας την στάση που είχε τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ως προπέτασμα καπνού για την κατάληψη της εξουσίας.

Σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει: «Τα δυσβάσταχτα χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ, τα οποία νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και διατήρησε – παρά τις αντίθετες υποσχέσεις – η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη της στρατηγικής ταύτισης αυτών των κομμάτων ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, την οποία προσπαθούν να κρύψουν πίσω από κάλπικες αντιπαραθέσεις».

Ακολούθως «Το Ποτάμι» σχολιάζει: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαλώνουν για το πότε οι πολίτες πλήρωναν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Οι πολίτες ξέρουν και θυμούνται τι τους έταζαν. Τώρα μετρούν στη μια τσέπη τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και στην άλλη αν τους φθάνουν τα χρήματα για να πληρώσουν τους φόρους τους επόμενους μήνες. Ο καυγάς για τους φόρους έχει νόημα. Έχει νόημα όμως όταν αφορά το μέλλον και το πώς θα μειωθούν με ταυτόχρονη μείωση των αχρείαστων δαπανών για τη συντήρηση του κομματικού κράτους. Αλλά τέτοια αντιπαράθεση δυστυχώς δεν βλέπουμε…».

H Λαϊκή Ενότητα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος, αντικοινωνικός, δημευτικός και κυρίως αντιαναπτυξιακός φόρος. Πνίγει τα λαϊκά νοικοκυριά, την οικοδομή και την οικονομία και γι΄ αυτό πρέπει άμεσα να καταργηθεί και να εφαρμοστεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα το οποίο να επιβάλλει τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και την αναλογική κατανομή των φόρων στους έχοντες».

Σχετικές ειδήσεις:
Απάντηση στον Κικίλια: Τον ΕΝΦΙΑ επέβαλε η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ

Β. Κικίλιας: Λένε ψέματα στους πολίτες για τον ΕΝΦΙΑ

ΠΑΣΟΚ: Με τον ΕΝΦΙΑ αναδείχθηκε η μεγαλύτερη πολιτική απάτη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

Keywords
Τυχαία Θέματα