Πολιτική αντιπαράθεση για τα επεισόδια στο γραφείο Μέργου

15:30 14/2/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η σημερινή, συμβολική κατάληψη που πραγματοποίησαν νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ στο ακαδημαϊκό γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, διαμαρτυρόμενοι για τις πρόσφατες δηλώσεις του για τον κατώτερο μισθό.

Εξω από το κτίριο σημειώθηκαν επεισόδια, κατά την επέμβαση των ΜΑΤ, τα οποία κατήγγειλαν
βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρόντες. Με αφορμή την εισβολή μελών της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πανεπιστημιακά γραφεία η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για διπροσωπία. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σχετική είδηση: Κατάληψη στο γραφείο του γ.γ του υπουργείου Οικονομικών«Η εισβολή σε πανεπιστημιακά γραφεία, η διάρρηξη, η κατάληψη και οι υλικές ζημιές που προκάλεσαν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονται απολύτως στη στρατηγική της έντασης, την οποία υποτίθεται ότι καταγγέλλει ο κ. Τσίπρας. Η διπροσωπία σε όλο της το μεγαλείο…», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Η στρατηγική του αυταρχισμού και της βίας απέναντι στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ειρηνικούς διαδηλωτές είναι μια επικίνδυνη στρατηγική που μπορεί να μας οδηγήσει σε δρόμους ανεξέλεγκτους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που πραγματοποίησε περιοδεία στα αγροτικά μπλόκα Λαμίας και Λάρισας. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε:«Εμείς απαιτούμε εξηγήσεις από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και από την κυβέρνηση. Εάν δηλαδή έχει καταργηθεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και τη διαδήλωση στην Ελλάδα, τότε να μας το πουν ευθαρσώς. Εάν μετά την κατάργηση των απεργιών και των κινητοποιήσεων θέλουν να καταργήσουν και την ίδια τη δημοκρατία, να μας το πουν ευθαρσώς. Αυτή, όμως, η πολιτική δεν θα περάσει», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αναφέρεται οτι «η βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους Νέους/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που πραγματοποιούσαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το πανεπιστημιακό γραφείο του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, του ανθρώπου που με περισσό κυνισμό ομολόγησε την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει και άλλο τους κατώτατους μισθούς, καταδεικνύει το αυταρχικό πρόσωπο μιας κυβέρνησης που δεν ανέχεται καμία διαμαρτυρία, καμία διαφορετική φωνή ενάντια στην πολιτική της».
Στην ανακοίνωση προστίθεται οτι «τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να διαλύσουν εντελώς απρόκλητα μια ειρηνική διαμαρτυρία, να ξυλοφορτώσουν και να τραυματίσουν νέους ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση των μακελάρηδων των μισθών και των συντάξεων νομίζει ότι με την επιστράτευση της βίας και της κρατικής καταστολής ενάντια σε όλους όσοι αντιστέκονται θα μπορέσει να διασφαλίσει τη συνέχιση της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής. Νομίζει ότι με τη συκοφάντηση και την καταστολή των κοινωνικών αγώνων, οι νέοι μαγικά θα «ξεχάσουν» την ανεργία, τη μαύρη εργασία, τη μαζική μετανάστευση στο εξωτερικό. Νομίζει ότι με τις επιστρατεύσεις, τα σχέδια για την απαγόρευση των απεργιών, την αστυνομική καταστολή, ο λαός θα τρομοκρατηθεί. Κάνει λάθος».

Και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει:

«Η μαζική συμμετοχή στην απεργία της 20ης Φλεβάρη θα δώσει μια αποφασιστική απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό και στα μνημονιακά σχέδια. Η ενδυνάμωση των αγώνων και της αντίστασης, η ανάπτυξη πολύμορφων κινητοποιήσεων και δράσεων, η ενωτική συμπόρευση των νέων, των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων είναι ο μόνος δρόμος».

Σε υστερόγραφο της ανακοίνωσης ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Δένδιας διάλεξε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να δείξει τον μόνιμο έρωτά του με την καταστολή, επιτιθέμενος στους βουλευτές και στους νέους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.»

Ο ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων, με συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, αν δεν ανατραπούν, θα καθορίσουν τη ζωή τους για δεκαετίες, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Πριν να καταστείλει τις διαμαρτυρίες, η συγκυβέρνηση θα έπρεπε να εξαφανίσει τον ίδιο τον Μέργο και τα γκόλντεν μπόις που προκαλούν έναν ολόκληρο λαό που αιμορραγεί, σχολίασε η Χρυσή Αυγή που άσκησε κριτική και στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι: «Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – πλουτοκρατίας προχωράει μαζί με την αποφασιστική εφαρμογή του Νόμου και της Τάξης με ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού απέναντι σε κάθε διαμαρτυρία, όπως ενάντια στους αγρότες, στους ναυτεργάτες, στους εργαζόμενους στο Μετρό, στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και σήμερα στη διαμαρτυρία των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους με οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τον αυταρχισμό».

Το ζήτημα προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση και στη Βουλή.

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης κατήγγειλε ότι, αφού είχε ολοκληρωθεί μια καθόλα ειρηνική διαμαρτυρία στο γραφείο του κ. Μέργου οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την αποχώρησή τους «εδάρησαν αγρίως από τα ΜΑΤ που έκαναν και χρήση χημικών σε κλειστό χώρο. Ανάμεσά τους και δυο μέλη του Κοινοβουλίου οι κ.κ. Μπάρκας και Διαμαντόπουλος τα οποία ξυλοκοπήθηκαν παρότι επιδείκνυαν την βουλευτική τους ταυτότητα».

Στην παρέμβαση του κ. Παπαδημούλη, απάντησε ο αναπληρωτής. υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας που κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί, αν θέλει κράτος ή χάος τονίζοντας πως σ' αυτόν τον τόπο είναι αδιανόητο για μια σοβαρή πολιτική παράταξη που έχει θεσμικό ρόλο και μάλιστα πολύ σημαντικό για την λειτουργία πολιτεύματος να επιδίδεται σε άγονο αγώνα εκμετάλλευσης, κάθε φορά, της πιο ασήμαντης επικαιρότητας.

Παραβιάζετε ανοιχτές θύρες δημιουργείτε σύγχυση και ταραχή» τόνισε ο κ. Τζάβαρας ο οποίος συμπλήρωσε, λέγοντας προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σας παρακολουθήσει».

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επί της ουσίας άρα δεν υπάρχει θέμα και πρόσθεσε ότι οι καταλήψεις δημόσιων χώρων είναι παράνομη πρακτική και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται.
«Έχουμε καθαρή θέση. Όχι στη βία που εσείς επί τρία χρόνια καλλιεργήσατε. Από το 2009 έως το 2012 προπηλακίσατε πολιτικούς σας αντιπάλους και τώρα καταγγέλλετε την αστυνομική βία που εμείς επίσης καταγγέλλουμε» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δηλώσεις Μέργου ήταν ξεκάθαρες και απηχούν την κυβερνητική πολιτική» υποστήριξε εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς.

Από την Χρυσή Αυγή, ο Χρήστος Παπάς είπε πως ούτως ή άλλως οι δηλώσεις του κ. Μέργου ήταν απαράδεκτες, ομοίως απαράδεκτη είναι η συγκυβέρνηση που εφαρμόζει μια αντιλαϊκή πολιτική. Όμως, ανέφερε, πως «υπάρχει υποκρισία στην αίθουσα» καθώς - όπως είπε - όταν η βία προέρχεται από την αριστερά λέγεται «κοινωνικός ακτιβισμός».

«Ο αυταρχικός κατήφορος δεν έχει σταματημό. Αυτό συμβαίνει γιατί μια πολιτική βάρβαρη, για να επιβληθεί, επιβάλλεται με το νόμο και την τάξη. Το ξύλο έχει δυο άκρες, δεν έχει μια. Η κρατική αυτή βία δεν θα σταματήσει τους αγώνες των εργαζόμενων και πρέπει να φέρει μεγαλύτερη συσπείρωση κινητοποίηση και συμμαχία» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αθ. Παφίλης.
Keywords
Τυχαία Θέματα