«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ Τουρκίας – Ιράκ ενόψει της «μάχης της Μοσούλης»

15:06 14/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Θέμα ημερών είναι η έναρξη της «μάχης της Μοσούλης» για την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από το βόρειο Ιράκ, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο αξιωματούχους που έλαβαν μέρος στις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο το Ιράκ, κατηγορεί την Τουρκία για εισβολή, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει «ετοιμοπόλεμος» για την ανακατάληψη της Μοσούλης, ενώ 2.000 στρατιώτες έχουν ήδη στρατοπεδεύσει στη βάση Μπασίκα. Θερμό επεισόδιο θεωρούνται οι δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το Ιράκ στη νότια τουρκική επαρχία Αττάλεια, χωρίς

να προκαλέσουν απώλειες.

«Να κάτσει στη θέση του» κάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χαίντ Αλ Αμπαντί, προειδοποιώντας τον ότι «δεν μετράει ο λόγος του», αναφορικά με την συμμετοχή της Τουρκίας στην επικείμενη επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους, στο βόρειο Ιράκ.

Η Βαγδάτη ζητά ήδη έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα, που σύμφωνα με αναλυτές, απειλεί με φιάσκο την εκδίωξη των τζιχαντιστών από το βόρειο Ιράκ.

Ιρακινά μέσα ενημέρωσης χλευάζουν τη στάση του Ερντογάν κατηγορώντας τον ότι αποσκοπεί στη δημιουργία «Σουνιστάν» (Sunnistan), καθώς η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο σουνιτικός πληθυσμός του 1,5 εκατομμυρίου της Μοσούλης, θα μετατραπεί σε προσφυγικό κύμα προς την Τουρκία, εάν επικρατήσει ο ιρακινός στρατός.

Η υποστήριξη του προέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, αρκεί, τονίζουν κυβερνητικές πηγές στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα