Περισσότερες κλίνες ζητούν οι σπουδαστές του ΤΕΙ

09:54 26/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το θέμα της φοιτικής εστίας και της σιτίσης στο ΤΕΙ Θεσσαλίας συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, χθες στη Λάρισα. Ο πρόεδρος του συλλόγου των φοιτητών της Εστίας Μάριος Καιμακάρης παρουσίασε την κατάσταση στους περιφερειακούς συμβούλους και ζήτησε, να αναλάβει το περιφερειακό συμβούλιο πρωτοβουλίες με σκοπό την αύξηση των κλινών για τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκόλιες. » Σε σύνολο 15.000 ενεργών φοιτητών

του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη φοιτητική εστία στεγάζονται μόλις 493 φοιτητές στη Λάρισα. Τουλάχιστον ακόμη 100-150 φοιτητές έχουν άμεση και επιτακτική ανάγκη για διαμονή στην Εστία. Ζητάμε να γίνει διερεύνηση σε παλιά και κλειστά ξενοδοχεία, πώς μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να στεγάσουν φοιτητές.»

Ο κ. Καιμακάρης επισήμανε επίσης ότι: » καλό είναι να χτίζονται νέα κτίρια στο ΤΕΙ, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των φοιτητών.Όσοι μένουμε στη φοιτητική εστία πρέπει να πληρώνουμε 150 με 400 ευρώ το χρόνο για λειτουργικά έξοδα. Εμείς αυτό το λέμε χαράτσι.Αν δεν καταργηθεί, τουλάχιστον να μειωθεί και να γίνουν και διευκολύνσεις στην πληρωμή. Μιλάμε για φοιτητές που προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες.»

Ο κ. Γούλας, Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αφού παρουσίασε συνοπτικά το έργο και τις επιτυχίες του ιδρύματος, επι της ουσίας δεν διαφώνησε στο αίτημα των φοιτητών να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων της φοιτικής εστίας. «Για να γίνει, όμως αυτό», επισήμανε «θα πρέπει να αναζητηθούν οι πόροι εκτός ιδρύματος, καθώς οι πιστώσεις του υπουργείου προς το ΤΕΙ έχουν μειωθεί κατά 70% από το 2010 εως σήμερα. Ο λόγος που επιβιώσαμε είναι επειδή κάναμε ανοίγματα σε επιχειρήσεις. Δεν έχουμε αντίρρηση να ανακαινιστούν παλιά ξενοδοχεία και να στεγάσουν κι άλλους φοιτητές, όμως πρέπει να βρεθεί ο φορέας που θα αναλάβει το κόστος. Εμείς δεν μπορούμε να το σηκώσουμε.»

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα των φοιτητών και πρότεινε να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα αναλάβει να καταγράψει ποιά ξενοδοχεία μπορούν να αξιοποιηθούν και με ποιό κόστος και όλοι μαζί, περιφέρεια, δήμος, δίοικηση του ΤΕΙ και φοιτητές να πιέσουν την Πολιτεία να ανταποκριθεί.

Δωρεάν ψυχολογική και νομική συνδρομή

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας Παναγιώτης Γούλας, ανακοίνωσε ότι σύντομα οι φοιτητές θα έχουν δωρεάν ψυχολογικήκαι νομική συνδρομή, καθώς τόσο ψυχίατροι όσο και δικηγόροι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εθελοντική προσφορά των υπηρεσιών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα