Πέντε γαλλικά startup που θέλουν να αλλάξουν τις συνήθειες διατροφής των Γάλλων

11:05 4/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ ο πληθυσμός της Γης θα είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια. Η σίτιση του πληθυσμού αυτού αποτελεί μεγάλη πρόκληση και πολλά startup αναζητούν νέους τρόπους διατροφής.

Μπάρες ενέργειας με έντομα, παγωτό με υγρό άζωτο χωρίς συντηρητικά ή πρωτεϊνούχες σκόνες αποτελούν μερικές ιδέες όσον αφορά στην διατροφή του μέλλοντος. Στο πλαίσιο του Food Tech,

μιας ραγδαίας αναπτυσσόμενης αγοράς που συνδέει την βιομηχανία τροφίμων και της εστίασης με τις νέες τεχνολογίες, νεοσύστατες επιχειρήσεις δουλεύουν πάνω σε νέες πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον και την ποιότητα του προϊόντος.

Ξεχωρίσαμε μερικά γαλλικά startup που προτείνουν λύσεις όσον αφορά στην διατροφή μας σεβόμενα το περιβάλλον, προωθώντας συνάμα την τοπική κατανάλωση.

Το startup La Ruche qui dit oui βασίζεται στο μοντέλο της τοπικής κατανάλωσης προϊόντων (circuit court). Μέσω της ιστοσελίδας του, οι χρήστες-μέλη μπορούν να παραγγείλουν φρέσκα τρόφιμα από την γύρω περιοχή. Η διανομή γίνεται μόνο μία φορά την εβδομάδα σε 1.100 σημεία σε όλη την Γαλλία, δεν υπάρχουν μεσάζοντες και τα προϊόντα δεν πρέπει να προέρχονται από απόσταση πάνω από 250 χλμ.

Το 2015, δυο γιοι αγροτών που ήθελαν να βρουν γευστικά φρούτα και λαχανικά χωρίς φυτοφάρμακα κοντά στο σπίτι τους αποφάσισαν να ιδρύσουν το Agricool. Έτσι, επένδυσαν σε containers που μετέτρεψαν σε φορητά θερμοκήπια. Τα containers αυτά ή όπως τα αποκαλούν Cooltainers, χρειάζονται τόσο χώρο όσο δυο θέσεις παρκινγκ και μέσα σε αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν 100 φορές περισσότερα λαχανικά και φρούτα από ένα συμβατικό θερμοκήπιο. Οι εμπνευστές του προτζεκτ αυτού δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, κάνουν μεγάλη εξοικονόμηση νερού και βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Peligourmet, είναι ένα startup που βασίζεται στο carpooling, δηλαδή τον ομαδικό τρόπο μετακίνησης με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Μέσω της ιστοσελίδας του οι χρήστες που ετοιμάζονται να κάνουν ένα ταξίδι, το δηλώνουν και στην επιστροφή τους φέρνουν μαζί τους κάποια προϊόντα τα οποία μεταπουλούν σε άλλους χρήστες.

Το La Louve είναι το πρώτο συνεργατικό σουπερμάρκετ στην Γαλλία, που αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο 2017. Βρίσκεται στο Παρίσι και είναι βασισμένο στο μοντέλο του Park Slope Co-op στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης που λειτουργεί από το 1973. Το γαλλικό σουπερμάρκετ θα προσφέρει τρόφιμα σε μειωμένη τιμή, βιολογικά κατά βάση από τοπικούς παραγωγούς. Ο καθένας θα μπορεί να πάει να ψωνίσει, αρκεί να είναι μέλος και να αφιερώνει τρεις ώρες το μήνα συμμετέχοντας στην λειτουργία του καταστήματος.

Tο Optimiam είναι ένα startup που προτείνει λύσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων. Μέσω μιας εφαρμογής οι έμποροι, οι αλυσίδες εστιατορίων και τα σούπερ μάρκετ, προσφέρουν μεγάλη έκπτωση σε απούλητα προϊόντα τους που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Το 2016 η εφαρμογή είχε ήδη 70.000 χρήστες.

ΠΗΓΕΣ:

Keywords
Τυχαία Θέματα