Πέντε δημοσιογράφοι σε απεργία πείνας έξω από την ΕΣΗΕΑ (audio)

22:05 16/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Απεργία πείνας για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ ξεκίνησαν πέντε δημοσιογράφοι, που βρίσκονται με σκηνές έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.. Προηγουμένως έκανε απεργία πείνας για μία εβδομάδα ο βετεράνος δημοσιογράφος Θόδωρος Βαρίκος, που τη διέκοψε για λόγους υγείας.

Ήδη δεν δόθηκαν οι επικουρικές συντάξεις, δεν καλύπτονται τα ιατροφαρμακευτικά

του ΕΔΟΕΑΠ και οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ εδώ και ένα χρόνο δεν καταβάλλουν ευρώ στο Ταμείο λόγω κατάργησης του αγγελιόσημου και κατά τις συναντήσεις τους κάθε φορά ζητούν ολοένα και λιγότερα ποσοστά να δίνουν, τόνισε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων η συνάδελφος και απεργός πείνας, Τζώρτζια Κοντράρου.

Το 4% να γίνει 3% και μετά 2% και έτσι οι συζητήσεις δεν καταλήγουν. Στο μεταξύ εάν και καταργήθηκε το αγγελιόσημο δεν έχουν μειώσει τις τιμές της διαφήμισης και αυτό το 20% το έχουν ενσωματώσει στις τιμές τους και το εισπράττουν, υπενθύμισε η συνάδελφος για να συμπληρώσει:
Ο ελληνικός λαός δεν επιβαρύνθηκε ποτέ για τα αποθεματικά του Ταμείου μας, που τα καλύπταμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον χώρο της ενημέρωσης.

Μια άλλη απεργός πείνας -η Μαρίνα Βήχου- ανακοίνωσε την απόφασή της στο στο fb:

“Ενημερώνω ότι από αύριο το πρωί προστίθεται και η δική μου παρουσία και φωνή στην απεργία πείνας για την σωτηρία του ταμείου μας, που ήδη συνεχίζουν..
οι συναδέλφισες Αφροδίτη Υψηλάντη και Τζώρτζια Κοντράρου. Θα προσθέσω λοιπον κι εγώ την σκηνή μου Ακαδημίας και Βουκουρεστίου, εξω απο τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.
ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΧΤΙΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ=ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΔΙΑ
Πιστεύω οτι ο αγώνας μας πρέπει να συνδεθεί και με τις άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται απο την βαναυσότητα των οικονομικών μετρων κυβέρνησης και τροϊκανών. Αν πετύχουν την κατάργηση της επικουρικής για τους δημοσιογράφους θα το επεκτείνουν και στους υπόλοιπους συνταξιούχους, ήδη το συζητουν για τους συνταξιουχους της Εθνικης Τράπεζας.”

Οι δημοσιογράφοι Αφροδίτη Υψηλάντη, Τζώρτζια Κοντράρου και Μαρίνα Βήχου, σε κοινή ανακοίνωσή τους, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου, επισημαίνουν:

«Δεν διαπραγματευόμαστε κάτι λιγότερο από αυτό που μας ανήκει.
Θέλουμε τον νόμιμο πόρο που μας υφάρπαξαν καταδικάζοντας τους εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας σε αργό θάνατο.
Εδώ και πενήντα χρόνια το ελληνικό κράτος δεν πλήρωσε ποτέ για την περίθαλψη και την επικούρηση των σκληρά εργαζομένων στον χώρο του Τύπου.
Και όχι μόνο. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα η κυβέρνηση παρανομεί απροκάλυπτα επιτρέποντας στους βαρόνους της ενημέρωσης να μην πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές.
Η κοινωνική ασφάλιση 16.754 συναδέλφων μας και των οικογενειών τους είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα.
Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την αξιοπρέπειά μας.
Ζητάμε τη συμπαράστασή σας». (Αφροδίτη Υψηλάντη, Τζώρτζια Κοντράρου, Μαρίνα Βήχου).

Από σήμερα κατεβαίνουν επίσης σε απεργία πείνας οι συνάδελφοι Ελένη Αδριανού και Ευαγγελία Πατεράκη, οι οποίες συνυπογράφουν την παραπάνω ανακοίνωση.

Να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση για να αποφευχθεί το «λουκέτο» στο ασφαλιστικό Ταμείο των δημοσιογράφων, ζητεί με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών.

Αύριο Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, είναι προγραμματισμένη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην οποία η Ένωση Συντακτών προσέρχεται με τις απόλυτα τεκμηριωμένες προτάσεις της που δίνουν διέξοδο στο πρόβλημα και παρέχουν προοπτική βιωσιμότητας για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει την τακτική της κωλυσιεργίας και της αναβολής από την κυβέρνηση και τους εργοδότες, τη στιγμή που οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι δεν έχουν λάβει τις επικουρήσεις του Σεπτεμβρίου, και με άμεσο κίνδυνο τη φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων του Ταμείου.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ευχαριστεί και συμπαρίσταται σε όποιον αγωνίζεται με δική του πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Ταμείου, ανάμεσα σε αυτούς, τους δημοσιογράφους που συνεχίζουν την απεργία πείνας στην είσοδο του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ, η οποία είναι συγκινητική για όλους, καθώς ο αγώνας μας είναι δίκαιος.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων, η Τζώρτζια Κοντράρου:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Μάνος Παπαδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα