Πασχαλινή τάρτα με χαλούμι, πιπεριά και δυόσμο

12:02 15/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η executive chef Άρτεμις-Diane Μπεμπλιδάκη ετοιμάζει για τη «Ραδιοτηλεόραση» μία υπέροχη τάρτα με χαλούμι, πιπεριά και δυόσμο που θα τη λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Μια νόστιμη τάρτα που θα αποτελέσει το κέντρο ενδιαφέροντος στα ορεκτικά του πασχαλινού τραπεζιού. Ανοιξιάτικα χρώματα και αρώματα τα οποία έρχονται σε απόλυτη ισορροπία με την πληθώρα των πρωτεϊνών που συνήθως περιέχει ένα πασχαλινό τραπέζι.

Υλικά για τη βάση200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)25 γραμμ. καλαμποκάλευρο125 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε μικρά
κυβάκια1 αυγό (μεγάλο μέγεθος)1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

σ.σ.: Αντί των παραπάνω, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο σφολιάτας.

Υλικά για τη γέμιση3 κόκκινες πιπεριές φλάσκες1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο250 γραμμ. χαλούμι (σουρωμένο και τριμμένο σε τρίφτη)Ελαιόλαδο3 αυγά250 ml κρέμα γάλακτοςΦρεσκοτριμμένο πιπέριΕκτέλεση Φτιάχνουμε τη βάση της τάρτας μας.Μπορούμε πολύ απλά να βάλουμε όλα τα υλικά για την βάση (εκτός από το αυγό και το λάδι) σε έναν κάδο μίξερ και να τα χτυπήσουμε μαζί για λίγο έως να ενωθούν καλά.Προσθέτουμε το αυγό και το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ζυμώσουμε σε ένα μπολ με το χέρι, τρίβοντας τα με τις παλάμες μας μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.Φορμάρουμε τη ζύμη σε μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.Με έναν πλάστη ανοίγουμε ένα παχύ φύλλο ζύμης.Το απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι 23εκ (αν δεν έχουμε φόρμα τάρτας) με τις άκρες του να υπερκαλύπτουν τα τοιχώματα.Με ένα μαχαίρι τριμάρουμε (κόβουμε) τη ζύμη που εξέχει από την επιφάνεια του. Αυτό μπορούμε, επίσης, να το κάνουμε πιο εύκολα με το να περάσουμε (ρολάρουμε) τον πλάστη πάνω στην επιφάνεια του ταψιού πιέζοντας ελαφρά -όλη η πλεονάζουσα ζύμη θα αποκοπεί ομοιόμορφα.Επειτα, με ένα πιρούνι τρυπάμε σε πολλά σημεία τη βάση του ώστε να εμποδίσουμε την διόγκωση κατά το ψήσιμο. Το επιστρέφουμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά τουλάχιστον.Στο μεταξύ, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πιπεριές μας στα τέσσερα, τοποθετούμε σε ταψάκι και ραντίζουμε πολύ ελαφρά με λάδι.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο, ή στο γκριλ, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι άκρες αρχίσουν να αποκτούν σκούρο χρώμα ενώ το κύριο τμήμα τους να έχει μαλακώσει αρκετά.Τις βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων, κλείνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστούν εκεί για 10-15 λεπτά. Σε αυτό τον χρόνο, θα πρέπει το δέρμα τους να αφαιρείται πολύ εύκολα.Τις κόβουμε σε μέτριες λωρίδες.Ψήνουμε την άδεια βάση της τάρτας μας σε μέτριο φούρνο για 15 λεπτά, έχοντας τοποθετήσει πάνω της ένα κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού και γεμίζοντας την με φασόλια ή άλλα όσπρια.Μετά τα 15 λεπτά, αφαιρούμε τα όσπρια και το αντικολλητικό χαρτί, και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν τη γεμίσουμε.Στρώνουμε το μισό από το τριμμένο χαλούμι, τα 2/3 από τις πιπεριές και πιέζουμε πολύ ελαφρά με τις παλάμες μας για να μην δημιουργούνται κενά μεταξύ στρώσεων.Βάζουμε το υπόλοιπο τυρί και από πάνω τις πιπεριές.Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και τον ψιλοκομμένο δυόσμο και περιχύνουμε προσεκτικά την τάρτα περιμετρικά με αργές κινήσεις. Το σημαντικό εδώ είναι να απορροφηθεί ομοιόμορφα και παντού η κρέμα.Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου και στους 180 βαθμούς μέχρι η τάρτα μας να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Tip: Αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, μπορούμε να τη διαιρέσουμε σε ατομικές ταρτελέτες.

*Η executive chef Άρτεμις-Diane Μπεμπλιδάκη είναι μέλος της WACS (World Association of Chef’s Societies). Έχει εργαστεί ως Executive Head Chef για μεγάλους ομίλους στο εξωτερικό και στην Ελλάδα ως Executive Chef σε 5στερα ξενοδοχεία. Το 2014 ανέλαβε την εκπροσώπηση της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας στην Μ. Βρετανία και Ιρλανδία, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ο Όμιλος Unesco της απένειμε βραβείο ως αναγνώριση του έργου και των δραστηριοτήτων της για την εξάπλωση και διάδοση της Κρητικής Γαστρονομίας. Σήμερα, μοιράζει τον χρόνο της εργασιακά σε Κρήτη και Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα