Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2016 – «Το κλίμα αλλάζει» (video)

08:07 16/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ωστόσο περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που ο πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν!

«Το κλίμα αλλάζει. Τα τρόφιμα και η γεωργία πρέπει επίσης να αλλάξουν» είναι το θέμα και ταυτόχρονα το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το έτος 2016 και, όπως επισημαίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στην ανακοίνωσή του, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος είναι η επισιτιστική ασφάλεια

με επιπτώσεις κυρίως στους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς τόσο σε αυτούς που εκτίθενται στα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματολογικής αλλαγής, που συνήθως είναι οι απασχολούμενοι στην πρωτογενή παραγωγή (π.χ. αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι), όσο και στους εμπερίστατους πολίτες που ζουν συνήθως στο όριο της κοινωνικής επιβίωσης.

Δείτε το βίντεο του Food and Agriculture Organization of the United Nations για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2016

Ταυτόχρονα, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά, γεγονός που σημαίνει ότι η μεγάλη ζήτηση τροφίμων απαιτεί την κατάλληλη προσαρμογή των μεθόδων παραγωγής τους ώστε να ξεπεραστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Παραγωγή τροφίμων με βιώσιμο τρόπο σημαίνει την υιοθέτηση πρακτικών που οδηγεί στην παραγωγή περισσότερων τροφίμων με τη χρήση λιγότερων πόρων του περιβάλλοντος. Σημαίνει, επίσης, τη μείωση των απωλειών των τροφίμων, μέσω της ανάληψης μιας σειράς πρωτοβουλιών κατά την παραγωγική διαδικασία και μεταποίησή τους, όπως επιλογή καλύτερων μεθόδων συγκομιδής, αποθήκευσης, συσκευασίας, μεταφοράς, διαχείρισης κατά την πώληση.

Μείωση της σπατάλης τροφίμων μπορεί, επίσης, να διασφαλίσει η υιοθέτηση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου μέσω του οποίου θα περιορίζονται οι απώλειές τους αλλά και η κατάλληλη αγωγή των καταναλωτών ώστε να αποκτήσουν μια πιο συνειδητή στάση απέναντι στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και κατ’ επέκταση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι η στρατηγική που προκρίνεται σε διεθνές επίπεδο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ενίσχυση των μικρών αγροτικών επιχειρήσεων, οι οποίες χρησιμοποιούν με ορθολογικό τρόπο τους φυσικούς πόρους χωρίς να οδηγούν στην εξάντλησή τους.

Ανάλογο αποτέλεσμα μπορεί να επιφέρει η προσπάθεια βελτίωσης της διατροφικής αντίληψης των καταναλωτών, ώστε να καταναλώνονται περισσότερο τροφές οι οποίες παράγονται με τη χρήση λιγότερων πόρων του περιβάλλοντος αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και τις πιο υγιεινές επιλογές γι’ αυτούς, όπως λιγότερο κρέας και περισσότερες φυτικές τροφές.

Η επιλογή παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων, που η παραγωγή τους επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον, συμβάλλει στη βιωσιμότητα των τοπικών οικονομιών αλλά επίσης και σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Οι αριθμοί σοκάρουν! Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace:

2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.40 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δισ. δολάρια σε διαφήμιση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 300 εκατ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι.

Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού.

Στις ΗΠΑ περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικανική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.Αν κάθε Αμερικανός μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.Αν οι 670 εκατ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση σε ραγδαίο ρυθμό. Στην Κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.

Πηγές:

Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ

World Food Day

Σαν Σήμερα .gr

Οι φωτογραφίες είνα από την ιστοσελίδα του Food and Agriculture Organization of the United Nations

Keywords
Τυχαία Θέματα