'Οτμαρ Κάρας: "Η τρόϊκα ήταν απαραίτητη, η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη"

07:02 30/1/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Η τρόικα "ήταν απαραίτητη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν έτοιμη να επιλύσει μόνη της την κρίση χωρίς τα σωστά εργαλεία", δήλωσε από τη Βουλή των Ελλήνων ο Ότμαρ Κάρας, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ που ελέγχει το ρόλο της τρόικας.
Ο Κάρας, φάνηκε επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις του και επεσήμανε ότι «η τρόικα
είναι μία προσωρινή ενδιάμεση λύση που δεν βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά στην διακυβερνητική διαδικασία» και ότι χρειάζεται να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός θεσμός που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Πρέπει ως Κοινοβουλευτικοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αξιολογούμε, να ρωτάμε, να ελέγχουμε τι κάνει η τρόικα και οι διάφοροι θεσμοί που υπάγονται στην Τρόικα, να κοιτάμε και μπροστά. Θέλουμε να υπάρξει μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως κανείς δεν είναι τέλειος. Πρέπει να αναλύσεις και να δώσεις συμβουλές για το μέλλον. Για μας, είναι σημαντικό, καμία ευρωπαϊκή απόφαση να μην λαμβάνεται χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καμία πολιτική απόφαση χωρίς την συμμετοχή των Κοινοβουλίων γενικότερα να μην λαμβάνεται» τόνισε.
Ο κ. Κάρας είπε ότι μέχρι αύριο θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τα αποτελέσματα της Έκθεσης και στις 17 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει παρθεί μια απόφαση στην Επιτροπή και η απόφαση στην Ολομέλεια να ληφθεί τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ σύγχυση δημιουργήθηκε από την μετάφραση παρέμβασης του Ευρωβουλευτή Οτμαρ Κάρας κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ελέγχει τα πεπραγμένα και τη λειτουργία της τρόικας στην Ελλάδα, με Επιτροπές της Βουλής.
Σύμφωνα με την διερμηνεία, ο Ο. Κάρας είπε ότι συναντήθηκε επί 1 ώρα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Κύπρου και του ζητούσε να του πει τι πρέπει να γίνει στην χώρα του, αλλά εκείνος δεν είχε προτάσεις και επαναλάμβανε ότι εμπιστεύεται την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όμως δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ο. Κάρας μετά την συνεδρίαση αν είπε Κύπρος (Cyprus) ή Τσίπρας και εκείνος διαβεβαίωσε ότι είπε Τσίπρας – πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πει και στην συνέντευξη τύπου που θα δώσει την Πέμπτη ότι ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει στην χώρα του και δεν είχε προτάσεις..
Keywords
Τυχαία Θέματα