Οικολογική Θεσσαλία : Να ξεκινήσει η κατάργηση του

12:58 13/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει προσωρινή «τεχνική επέκταση» της έγκρισης της αδείας που αφορά το ζιζανιοκτόνο glyphosate , παρά το γεγονός ότι η πρόταση αυτή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη αναγκαίας πλειοψηφίας των κυβερνήσεων κρατών μελών, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις.

Μάλιστα οι «Οικολόγοι Πράσινοι» το καταγγέλλουν , ζητώντας την απόσυρση του. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας ο επικεφαλής της «Οικολογικής

Θεσσαλίας» κ. Νίκος Πουτσιάκας. «Πρόκειται για ζιζανιοκτόνο που έχει ως δραστική ουσία τη γλυφοσάτης είναι πιο γνωστό σε όλους με την ονομασία Roundup της γνωστής εταιρίας Monsanto. Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε η επιτροπή να λάβει αυτή την απόφαση δεδομένου ότι τα κράτη μέλη δεν είχαν ψηφίσει υπέρ του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου, έγιναν αρκετές προσπάθειες για την σταδιακή κατάργηση του, που πραγματικά έχουμε πολλές ενδείξεις ότι προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας. Εκτός από το θέμα της υγείας, το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο συνδέεται με μεγάλες καλλιέργειες και αυτό που λέμε εξάρτηση στην γεωργική παραγωγή, έχει σχέση με συγκεκριμένα υβρίδια που πωλούνται από την ίδια εταιρία και δεν συνάδει καθόλου με τη λογική της γεωργικής ανάπτυξης που πρέπει να έχουμε να στηρίζεται στα ποιοτικά προϊόντα και όχι στην παραγωγή προϊόντων με φτηνό κόστος. Πίσω από όλο αυτό κρύβονται πολυεθνικές και τα συμφέροντα αυτού του είδους, που είναι ενάντια στα συμφέροντα των μικροαγροτών και των οικογενειακών καλλιεργειών. Δεχόμαστε συχνά αρκετές καταγγελίες για τη χρήση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου. Δεν πρέπει να γίνεται χρήση του κοντά σε νερά πράγμα που συνιστά ο ίδιο ο παραγωγός του φαρμάκου, άρα η ζημιά που προκαλεί εκτός από την υγεία είναι στο ίδιο το περιβάλλον, το έδαφος, ουσιαστικά σκοτώνει τα υγιή στοιχεία.
Keywords
Τυχαία Θέματα