ΟΗΕ: «Η πιο φονική χρονιά στη Μεσόγειο το 2016, χωρίς συλλογική δράση για το προσφυγικό»

16:26 20/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεύτερη και τελευταία ημέρα της ετήσιας Συνόδου κορυφής του ΟΗΕ 45 χώρες αναμένεται να προχωρήσουν σε πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το προσφυγικό συμμετέχοντας σε σύνοδο που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκφράζει απογοήτευση για το γεγονός ότι κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας «η συλλογική δράση αναβλήθηκε για το 2018″.

Αναφορικά

με το σχέδιο επανεγκατάστασης, που υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και αφορά 160.000 αιτούντες άσυλο που έφθασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία, η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε πως λιγότεροι από 5.000 έχουν επανεγκατασταθεί στις 28 χώρες της ΕΕ και εξέφρασε τη λύπη της γι’ αυτόν τον πολύ μικρό αριθμό.

Περισσότεροι από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέπλευσαν τη Μεσόγειο για να μεταβούν στην Ευρώπη το 2016, χρονιά η οποία θα είναι η πιο φονική αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να χάνουν τη ζωή τους σε ναυάγια, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

« Όλες οι χώρες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να προχωρήσουν στις επανεγκαταστάσεις των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ιταλία και στην Ελλάδα, χώρες οι οποίες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της κρίσης αυτής», δήλωσε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ο Κέρι επισήμανε ακόμη πως η αμερικανική κυβέρνηση «κατανοεί ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική και προσφυγική κρίση συνεχίζεται» και υπογραμμίζει ότι «μια ενωμένη Ευρώπη είναι σήμερα σημαντικότερη από κάθε άλλη στιγμή».

«Αν η κατάσταση μείνει ως έχει, για το μεταναστευτικό θα πρέπει να οργανωθούμε μόνοι μας», προειδοποίησε εξάλλου ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι από την Νέα Υόρκη.

«Είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης. Η Ιταλία θα κινηθεί με δική της πρωτοβουλία, είναι σε θέση να το κάνει, αλλά αυτό είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Aμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε ότι επενδύει 500 εκατ. δολάρια υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και άλλοι επενδυτές θα συνεχίσουν την ίδια αποστολή, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Guardian

Σχετική είδηση:ΟΗΕ: Tις προοπτικές της Ελλάδας παρουσιάζει ο Αλ. Τσίπρας (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα