ΟΗΕ: «Εκπληξη ομοφωνίας και ταχύτητας» η επιλογή νέου ΓΓ – Ο Αντόνιο Γκουτιέρες επικράτησε

10:41 6/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η ευχή του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να τον διαδεχτεί γυναίκα, έμεινε ανεκπλήρωτη», όπως προκύπτει από την «σπάνια επίδειξη ενότητας» στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που κατέληξε ότι ο ένατος ΓΓ, θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και επί δέκα χρόνια ‘Υπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες. Η επικύρωση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναμένεται, ωστόσο καθοριστική

ήταν η έκτη ψηφοφορία, κατά την οποία ο Γκουτιέρες έλαβε 13 θετικές ψήφους, ενώ κανείς από τους υπόλοιπους 11 υποψήφιους για το αξίωμα δεν εξασφάλισε τις αναγκαίες για την εκλογή ψήφους.

Περιστοιχισμένους από τους υπόλοιπους 14 πρέσβεις των χωρών μελών, ο προεδρεύων Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος, Βιτάλι Τσούρκιν, ευχήθηκε «καλή τύχη στον κ. Γκουτέρες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του για την επόμενη πενταετία».

Παρότι ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός, προηγείτο σαφώς σε όλες τις ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 3 μήνες, για την εκλογή του υπήρξαν ρωσικές επιφυλάξεις, καθώς φέτος ήταν η σειρά της «Ομάδας της Ανατολικής Ευρώπης» να εκλέξει Γενικό Γραμματέα και ο κ. Γκουτιέρες ανήκει στη Δυτική. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία δεν άσκησε βέτο, γιατί ως αντάλλαγμα εξασφάλισε την επιλογή της για τη θέση του αναπληρωτή ΓΓ και δεύτερου τη τάξει στον διεθνή οργανισμό.

Πάντως, η διαδικασία διαδοχής του απερχόμενου Μπαν Κι Μουν, χαρακτηρίζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, «τόσο ανοικτή και τόσο σύντομη».

Να σημειωθεί ότι υπήρξαν πολλές πιέσεις για την εκλογή γυναίκας στη θέση του ΓΓ, για πρώτη φορά στα 71 χρόνια των Ηνωμένων Εθνών, με τη Βουλγαρία να έχει δύο υποψήφιες, την πρώην γενική διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ Ιρίνα Μπόκοβα και την Ευρωπαία επίτροπο Κρισταλίνα Γκεοργίεβα.

Για την πρώτη, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρχαν ενστάσεις από τις ΗΠΑ κι άλλες δυτικές χώρες, λόγω της υποστήριξης που έδωσε για να γίνει μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Γλυκόπικρη» χαρακτήρισε την ανάδειξη του Αντόνιο Γκουτιέρες, η αντίπαλος του Κριστιάνα Φιγκουέρες, διπλωμάτης από την Κόστα Ρίκα.

Bittersweet results #NextSG. Bitter: not a woman. Sweet: by far the best man in the race. Congrats Antonio Guterres! We are all with you.

— Christiana Figueres (@CFigueres) October 5, 2016

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που αναλαμβάνει την ύπατη θέση των Ηνωμένων Εθνών. Υπηρέτησε ως Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες από το 2005-2015 και ήταν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του στο «τιμόνι» του ΟΗΕ, το 2017.

ΠΗΓΗ:GUARDIAN Σχετική είδηση:Ο Αντόνιο Γκουτιέρεζ φαβορί για τη θέση του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών

Keywords
Τυχαία Θέματα