Οι πρώτες αντιδράσεις μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία

00:22 16/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να υποστηρίξουν την «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε επίσης—έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι—να «επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία και ένα λουτρό αίματος»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία και τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.

Την ανάγκη να γίνει σεβαστή η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Πρέπει να γίνει το παν προκειμένου να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

Τη στήριξη του Βερολίνου στην εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε, με νέα ανάρτησή του στο Twitter, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η Καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον προσωπάρχη της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ. Στήριξη στην εκλεγμένη κυβέρνηση», έγραψε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προέτρεψε τους Γάλλους υπηκόους στην Τουρκία να μην κυκλοφορούν στους δρόμους εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κε ντ’ Ορσέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα