Οι Παναγιές της Χίου, από το ποίημα του Γ. Κρόκου στις εκκλησιές του Κάμπου (video-ήχος)

21:01 14/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέρα ξεχωριστή η 15η Αυγούστου. Ημέρα εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου τιμάται η μητέρα του Χριστού. Το Πάσχα του καλοκαιριού!
Στη χάρη της Παναγιάς αφιερωμένες πολλές εκκλησιές, έτσι και στη Χίο· όπου σε μια μοναδική έκδοση πριν από 18 χρόνια το 4ο Γυμνάσιο Χίου (χάρη στην ακούραστη δουλειά της θεολόγου Μαριόγκας Μελαχροινούδη και των τότε μαθητών της), σε συνεργασία με το ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό κέντρο προχώρησαν στην έκδοση του βιβλίου «Οι Παναγιές της Χίου».
Σε συνεργασία με την

Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών καταγράφονται οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Παναγιά, μαζί με σειρά στοιχείων, ανά αρχιερατική επιτροπεία.
Η έκδοση ανοίγει με το ποίημα του Γιώργη Κρόκου, ενός ακάματου δασκάλου, ιεροψάλτη, λαογράφου που για το ποιητικό του έργο τιµήθηκε από την Ακαδηµία Αθηνών, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, από δήµους της χώρας µας και από πολλά πολιτιστικά και επιστημονικά σωµατεία όχι μόνο της γενέτειράς του, της Χίου, αλλά και όλης της χώρας.
Μιλήσαμε με την κόρη του, Αργυρούλα Κρόκου, συνταξιούχο ηλεκτρονικό και ηχολήπτρια της ΕΡΤ, για αυτό το ποίημα του πατέρα της, ενώ μας μίλησε και για το ποίημα “Παναγιά Σικελιά”.

Ξεχωριστή ενότητα στο βιβλίο «οι Παναγιές της Χίου» και οι Παναγιές της Κάμπου, που τόσο υπεραγαπούσε η συνάδελφος Κλειώ Μαστοράκη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Για τις εκκλησίες του κάμπου μας μίλησε ο πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου Κάμπου Νίκος Νικολούδης.
Σύμφωνα με το βιβλίο 10 από τις εκκλησιές του Κάμπου είναι αφιερωμένες στην Παναγιά.
1. Παναγιά Σωριώτισσα ή Συριώτισσα όπως είναι περισσότερο γνωστή
2. Παναγιά Αγιοδεκτεινής
3. Ευρετής
4. Κοκοροβιλιάς
5. Φάρκαινας
6. Παναγιά Αγκιναριώτισσα
7. Παναγιά Γλυκειά
8. Παναγιά Παχυά, από τα οικογενειακά επίθετα των κτητόρων της
9. Παναγιά Σπηλιώτισσα και
10. Παναγιά Στρατήδαινα.

The post Οι Παναγιές της Χίου, από το ποίημα του Γ. Κρόκου στις εκκλησιές του Κάμπου (video-ήχος) appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα