Οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης σας προτείνουν για τα Χριστούγεννα

12:54 17/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ποίηση αλλά και ελληνικά μυθιστορήματα, από τον «κλασικό» Πέτρο Μάρκαρη μέχρι τον «άρτι επανεμφανισθέντα» Θοδωρή Καλλιφατίδη συνθέτουν τις χριστουγεννιάτικες προτάσεις των Εκδόσεων Γαβριηλίδης για σας.

OFFSHORE

OFFSHORE
Συγγραφέας: Πέτρος Μάρκαρης. Εκδόσεις: Γαβριηλίδης. Σελ. 304. Τιμή: 15,90 €

Μετά από έξι χρόνια και τέσσερα μυθιστορήματα

του Πέτρου Μάρκαρη, η κρίση στην Ελλάδα έχει περάσει οριστικά. Το χρήμα έχει αρχίσει να ρέει πάλι και οι Έλληνες επιστρέφουν στις παλιές, καλές τους συνήθειες. Κάποιοι δύσπιστοι, ωστόσο, αναρωτιούνται: από πού έρχονται τα λεφτά; Μια σειρά από φόνους αναγκάζουν τον Χαρίτο να ψάξει την προέλευση του χρήματος, που μπαίνει στην Ελλάδα, γιατί ξέρει πως μόνο έτσι θα βρει τις απαντήσεις. Το Οffshore είναι ένα μυθιστόρημα με πολύ χρήμα, αλλά καθόλου κάθαρση.

ΕΝΑΣ ΑΟΡΙΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΕΝΑΣ ΑΟΡΙΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Συγγραφέας: Σπύρος Λ. Βρεττός. Εκδόσεις: Γαβριηλίδης. Σελ. 160. Τιμή: 10,60 €

Δώδεκα ιστορίες με μυστήριο, αγωνία, ανατροπές και χιούμορ. Σε μια καυτή Ελλάδα, σ’ έναν καυτό κόσμο. Ήρωες που προκαλούν, σχεδόν σκηνοθετούν, τα γεγονότα και συναντιούνται με τρόπους απρόσμενους. Αντιμέτωποι με τους φόνους που έκαναν ή ίσως δεν έκαναν. Αντιμέτωποι με τη ζωή και τον θάνατό τους. Μπαινοβγαίνουν με άνεση στην αλήθεια και το ψέμα, τη γνώση και την άγνοια του εαυτού τους, τη φαντασία και την αιχμηρή πραγματικότητα. Η τέχνη και η είσοδός τους στο αλλόκοτο ή το γκροτέσκο, πού θα τους οδηγήσει και τι θα φανερώσει; Ο έρωτας μπορεί να είναι μόνο ανεκπλήρωτος και φανταστικός; Πόσο αόριστα νιώθουν και κινούνται οι ήρωες στο πλαίσιο που τους ορίζει; Ζουν την καθημερινή τους ζωή σαν κατάσταση ακραία;

SEXUS (Ελληνική Ποίηση)

SEXUS
Συγγραφέας: Θεοδόσης Βολκώφ. Εκδόσεις: Γαβριηλίδης. Σελ. 60. Τιμή: 8,48 €

γ’

Το τι κοστίζει μόνο εγώ το ξέρω,

στη Γλώσσα μου να μεταγράφω σώματα

και ν’αποσπώ απ’τα πράγματα τα ονόματα

επάνω στο χαρτί για να τα φέρω.

Παίρνω τα στήθη, τους μηρούς, τις κνήμες,

κυματισμούς μαλλιών, ψιθύρους, βλέμματα

κι όλα τα κάνω τρόπους μου και θέματα,

μέτρα, ρυθμούς, ελπίδες μου και μνήμες.

Ξεσπάω σε ψαλμούς για σένα κι αίνους

Η ιστορία μου απλή -Σε θέλησα

και με τις λέξεις τις δικές μου ψέλλισα

εμάς τους δυο, γυμνούς και αγκαλιασμένους.

Ευδόκησε, μελαχρινή μου κι άγρια.

Σε στίχους προπληρώνω τα μοιχάγρια.

ΔΩΔΕΚΑ ΠΑΛΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΔΩΔΕΚΑ ΠΑΛΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Γιάννα Βλασσοπούλου. Εκδόσεις: Γαβριηλίδης. Σελ. 192. Τιμή: 10,60 €

Δώδεκα ιστορίες που διαδραματίζονται σ’ ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας στη δεκαετία 1960-70. Οι ήρωές τους άνθρωποι σκληροί και σκληραγωγημένοι, παθιασμένοι και ευάλωτοι, θύτες και θύματα των συνθηκών μιας δύσκολης ζωής και των καταπιεστικών ηθών ενός μικρού τόπου.

ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1974-2014) (Ελληνική Ποίηση)

ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1974-2014)
Ποιήτρια: Αθηνά Παπαδάκη. Μεταφραστής: Χρήστος Μπαρουξής. Επιμελητής: Αλέξανδρος Ρ. Φιλίππου. Εκδόσεις: Γαβριηλίδης. Σελ. 544. Τιμή: 27,56 €

Η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων της Αθηνάς Παπαδάκη.

ΜΑΡΘΑ, ΜΑΡΘΑ (Ελληνική Ποίηση)

ΜΑΡΘΑ, ΜΑΡΘΑ
Ποιητής: Ντίνος Σιώτης. Σχέδια: Γιάννης Ψυχοπαίδης. Εκδόσεις: Γαβριηλίδης. Σελ. 88. Τιμή: 12,72 €

ΖΟΥΣΕ
Η Μάρθα ζούσε με ό,τι αφαιρούσε
απ’ τους καρπούς των ημερών της
μ’ αυτό το στέρημα της αφαίρεσης
περνούσε απ’ τη σκόνη στη στάχτη
απ’ τα στεγνά νερά του παρόντος
στα φλογερά ύδατα του μέλλοντος

(F/B Πηνελόπη, 29 Νοεμβρίου 2004)

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
Συγγραφέας: Λευτέρης Ξανθόπουλος. Εκδόσεις: Γαβριηλίδης. Σελ. 200. Τιμή: 13,78 €

«Στη χρυσή εποχή της καπνεργασίας, στον μεσοπόλεμο, τότε πού ολόκληρη σχεδόν η πόλη της Καβάλας ζούσε από τα καπνά, αλλά και η κοντινή Θάσος, το καταπράσινο νησί με τους πλούσιους ελαιώνες και τα αμπέλια, το πιο δημοφιλές δίστιχο, όπως μου έλεγε ο πατέρας μου, ήταν αυτό που τραγουδούσαν οι καπνεργάτες κάθε Σάββατο, ημέρα πληρωμής του βδομαδιάτικου:

Σάββατο να ΄ναι μάστορα

κι ας είναι χίλιες ώρες.»

Ένα παιδί μεγαλώνει μετά τον πόλεμο μέσα σε έναν κόσμο όπου μαζί με το καθημερινό και το επαναλαμβανόμενο, συμπλέκονται αξεδιάλυτα το όνειρο, η φαντασία, η μαγεία και το παράδοξο.

Ο μικρός θα οδηγηθεί στην εφηβεία του, μέσα από τις τρυφερές ή σκληρές ιστορίες, τα μικρά ή μεγάλα περιστατικά και γεγονότα του βίου που ζουν οι ενήλικοι καθώς και μέσα από την δύναμη της φύσης με τα ζώα, τα δέντρα, τη θάλασσα, τον αέρα και τα πουλιά, που μιλούν τη δική τους ιδιαίτερη γλώσσα και αφηγούνται…

Η παιδική ηλικία που έχει βιώσει και παίρνει μαζί του με την ενηλικί-ωση είναι η μοναδική, η πολύτιμη πρώτη ύλη, το ανεκτίμητο περιου-σιακό του στοιχείο, η πατρίδα και η καταφυγή του.

ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1977-2013) – Α’ ΤΟΜΟΣ

ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1977-2013) – Α’ ΤΟΜΟΣ
Ποιητής: Πάνος Κυπαρίσσης. Εκδόσεις: Γαβριηλίδης. Σελ. 328. Τιμή: 20,14 €

Στον πρώτο τόμο της συγκεντρωτικής έκδοσης των Ποιημάτων του Πάνου Κυπαρίσση περιλαμβάνονται οι συλλογές «Ο καπνοπόλεμος» [1977], «Το σοφό σαλιγκάρι» [1980], οι «Σημειώσεις ενός τηλεγραφητή» [1986], «Η άλλη φωτογραφία» [1990], το «Νησί δίχως φύλλα» [1992] και οι «Φόδρες της νύχτας» [1996].

ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1977-2013) -Β’ ΤΟΜΟΣ

ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1977-2013) – Β’ ΤΟΜΟΣ
Ποιητής: Πάνος Κυπαρίσσης. Εκδόσεις: Γαβριηλίδης. Σελ. 315. Τιμή: 20,14 €

Στον δεύτερο τόμο της συγκεντρωτικής έκδοσης των Ποιημάτων του Πάνου Κυπαρίσση περιλαμβάνονται οι συλλογές «Τα χειρόγραφα της βροχής» [2003], «Το χώμα που μένει» [2007], το «Μαύρο βαμβάκι» [2009], το «Φως ορυχείου» [2011] και τα «Τιμαλφή» [2013].

ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΚΟΜΑ

ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΚΟΜΑ
Συγγραφέας: Θοδωρής Καλλιφατίδης. Εκδόσεις: Γαβριηλίδης. Σελ.: 176 Τιμή: 10,60 €

Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης πήρε την απόφαση να αφήσει το γράψιμο πριν τον αφήσει εκείνο. Δεν θα μπορέσει όμως να κρατήσει την απόφασή του.

Το νέο του βιβλίο, γραμμένο με κέφι και ευαισθησία, είναι ακριβώς η περιγραφή μιας κρίσης που ξεπερνάει το προσωπικό επίπεδο, αποκαλύπτοντας ότι είναι η κρίση μιας κοινωνίας που εγκαταλείπει τις αξίες της.

Keywords
Τυχαία Θέματα