«Οι Απόντες» δίνουν το παρόν στο Μουσείο Φρυσίρα

11:42 5/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια έκθεση φόρο τιμής στους Aπόντες, πραγματοποιεί το Μουσείο Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 3, στην Πλάκα). Στην έκθεση φιλοξενούνται έργα 29 καλλιτεχνών, από τη συλλογή του μουσείου, οι οποίοι δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Και όμως η ζωγραφική τους, λειτουργεί όχι μόνο ως τεκμήριο της ύπαρξης τους, αλλά και ως μέσω εγγύησης της προσωπικής και συλλογικής τους «αθανασίας» στο χώρο της τέχνης, αλλά και στον κόσμο εν γένει, καθώς με την προσωπικότητα και τις δράσεις τους επιχείρησαν να τον διαμορφώσουν, να τον ομορφύνουν, με άλλα λόγια να τον αλλάξουν προ το καλύτερο. Για αυτή

τους την προσπάθεια κάνει λόγο και ο Βασίλης Φρυσίρας στο σημείωμά του για την έκθεση.

Το μουσείο Φρυσίρα εγκαινιάζει το Σεπτέμβρη του 2016 μια έκθεση φόρο τιμής στους «Απόντες». Με αυτό το τρόπο εισάγει στην ιστορική τους διάσταση τα έργα εικοσιεννέα καλλιτεχνών του ύστερου μοντερνισμού -που βρίσκονται στις συλλογές του- και των οποίων οι δημιουργοί δεν ζουν πια.

Έφυγαν από τη ζωή σημαντικοί καλλιτέχνες που με τη σκέψη, τη συμπεριφορά, τον τρόπο ζωής , τη στάση και το έργο τους, προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσμο.

Με αρκετούς μοιράστηκα αυτή την προσπάθεια. Προσωπικά πιστεύω πως δεν καταφέραμε τίποτα. Απλά αυτή η προσπάθεια ομόρφυνε τη ζωή μας, και ίσως και τη ζωή κάποιων Ρομαντικών της εποχής μας. Δυστυχώς δεν αλλάζει ο άνθρωπος γιατί δεν βλέπει το ΤΕΛΟΣ. Όσοι το βλέπουν προσπαθούν.

Ας τους τιμήσουμε , όσοι ζούμε ακόμα, και ας τους κρατήσουμε ζωντανούς μέχρις ότου φύγουμε και εμείς, κλείνοντας την πόρτα μιας υπέροχης παράστασης, για να ανοίξει η αυλαία με νέα έργα νέων ανθρώπων, που με τη σειρά τους θα συνεχίσουν και αυτοί να προσπαθούν .

Αθήνα , 25 Φεβρουαρίου 2016

Βλάσης Φρυσίρας

Στην έκθεση συμμετέχουν, με τα έργα τους, οι ακόλουθοι καλλιτέχνες:, Cremonini Leonardo, Dado, Golub Leon, Hay Susan, Hortala Phillip, Perrot Philippe, R.B. Kitaj, Rustin Jean, Van Boekel Henk, Vermeersch José, Βυζάντιος Κωνσταντίνος (Ντίκος), Γαβρήλος Χάρης, Γράβαλος Παναγιώτης, Γκιτζίρης Κώστας, Γκολφίνος Γιώργος, Διαμαντόπουλος Διαμαντής, Ιωάννου Σταύρος, Καπράλος Χρήστος, Κατράκη Βάσω, Κεσσανλής Νίκος, Λάππας Γιώργος, Λαχάς Κώστας, Μαστιχιάδης Φώτης, Πανιάρας Κώστας, Ρωμανού Χρύσα, Σκουλάκης Δήμος, Φειδάκης Πάνος, Χουλιαράς Νίκος, Χριστοφόρου John.

Keywords
Τυχαία Θέματα