Οι αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ για αναπτυξιακή τράπεζα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

20:45 3/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αποφάσεις για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη δημιουργία εκσυγχρονισμένου πλαισίου για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έλαβε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.ΣΟΙ.Π), στη σημερινή συνεδρίαση του, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Το ΚΥ.ΣΟΙ.Π. ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, για την ίδρυση

της «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ»/«Hellenic Development Bank SA» (ΕΑΤ), καθώς και το χρονοδιάγραμμα των αναγκαίων εργασιών για το σκοπό αυτό.

Με την ίδρυση της ΕΑΤ ΑΕ καλύπτεται ένα βασικό και χρόνιο κενό στο χρηματοδοτικό σύστημα της χώρας, τονίζεται στην ανακοίνωση. Επισημαίνεται δε, ότι η λειτουργία της ΕΑΤ ΑΕ θα είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική προς τις εμπορικές τράπεζες.
Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής για την υλοποίηση των ενεργειών για την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, υπό το συντονισμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους θεσμούς, με σκοπό εντός του επόμενου τριμήνου να έχει κατατεθεί στη Βουλή ο ιδρυτικός νόμος της ΕΑΤ ΑΕ.

Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε επίσης την εισήγηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, η εισήγηση εντάσσεται στη στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να εξετάσει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας, με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, επενδυτικής διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την κοινωνική ασφάλιση.

Η στρατηγική εξειδικεύεται στις ακόλουθες δράσεις:

Συμβάσεις ΠαραχώρησηςΕκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίουΑναβάθμιση του ρόλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ)Ενεργοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών (ΕΛΚΑΓ).

Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε τη συγκρότηση ολιγομελούς ομάδας εργασίας, υπό το συντονισμό του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με σκοπό την προετοιμασία και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστική ενεργοποίηση του ΕΛΚΑΓ. Η ομάδα εργασίας θα προσδιορίσει το είδος, το ύψος και το χρόνο καταβολής των πόρων που θα διατίθενται στον ΕΛΚΑΓ, καθώς και το χρόνο διάθεσης των πόρων του ΕΛΚΑΓ στον ΕΦΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα