Οι αντιδράσεις της Ευρώπης στην πρόταση της Μέι για πρόωρες εκλογές

18:16 18/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ανακοίνωση της Τερέζα Μέι φαίνεται να έχει προκαλέσει έκπληξη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στους κόλπους της Ευρώπης. Ποιες είναι οι ανυσηχίες και πώς σχολιάζουν την πολιτικής της απόφαση.

Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ για τις εξελίξεις στη Γηραιά Αλβιώνα, από κάποιους θεωρήθηκε ως ένα μάθημα για το τι μπορεί να πει κάποιος, όταν δεν μπορείς να πεις πολλά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να προσαρμοστεί στην όποια αλλαγή προσωπού συμβεί, προκειμένου να συνεχίσει η διαδικασία του Brexit. Η Τερέζα Μέι αναζητά μια πιο ισχυρή

εντολή για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφουν στη Βρετανία και σχολιάζουν πως η χώρα έχει αλλάξει πρωθυπουργούς 24 φορές, οι μισοί εκ των οποίων προέκυψαν χωρίς εκλογική διαδικασία.

BBC.COMΕυρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία, τις οποίες πρότεινε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, «δεν αλλάζουν τα σχέδια» των 27 για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι βρετανικές εκλογές δεν αλλάζουν τα σχέδιά μας της ΕΕ των 27», δήλωσε ο Πρέμπεν Άαμαν, ερωτηθείς για τις επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μπορεί να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου.

Γκι Φερχόφστατ

Oι Βρετανοί ψηφοφόροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν σήμερα στη Βρετανία προκειμένου να διατυπώσουν την άποψή τους σχετικά με το είδος των σχέσεων που επιθυμούν να έχει το Λονδίνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε σήμερα ο Γκι Φερχόφστατ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Οι Βρετανοί πολίτες θα έχουν μια ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται τη σχέση που θα διαμορφωθεί στο μέλλον μεταξύ της χώρας τους και της ΕΕ» τόνισε σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Ως διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, θα εργαστώ με τη νέα κυβέρνηση για το καλύτερο δυνατό κοινό μέλλον».

Γερμανία

Η Γερμανία ελπίζει ότι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προσδώσει μεγαλύτερη «σαφήνεια» στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε σήμερα σε ανκοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Κάθε παρατεταμένη μορφή αβεβαιότητας δεν θα ήταν θετική για τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βρετανία. Ας ελπίσουμε ότι οι νέες εκλογές που προκήρυξε σήμερα η πρωθυπουργός (Τερέζα) Μέι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σαφήνεια, μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» ανέφερε.

«Η υπευθυνότητα και η αξιοπιστία είναι πιο σημαντικές από ποτέ, μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit», είπε εξάλλου ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke Mediengruppe.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα