Ο «βιρτουόζος» της ηχοληψίας Στέλιος Γιαννακόπουλος στην ΕΡΤ Ζακύνθου

16:46 19/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια από τις σημαντικότερες μορφές στον χώρο της ηχοληψίας στην Ελλάδα, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, φιλοξενήθηκε -με συνέντευξή του- στην ΕΡΤ Ζακύνθου, στο πλαίσιο των αφιερωματικών εκπομπών για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου (13/2). Είναι ο ηχολήπτης που έχει χαρακτηριστεί, μεταξύ άλλων, ως «ένα από τα παλαιά στελέχη της ελληνικής ραδιοφωνίας» καθώς και ως ο «ιστορικός ηχολήπτης της Columbia». Αναρίθμητες οι συνεργασίες του με τους σπουδαιότερους δημιουργούς της ελληνικής μουσικής σκηνής

στην 40χρονη και πλέον πορεία του (Μ.Χατζιδάκις, Μ.Θεοδωράκης, Μ.Γλέζος, Δ.Σαββόπουλος, Μ.Λοίζος, Η.Ανδριόπουλος, Στ.Κουγιουμτζής, Γ.Μαρκόπουλος, Δ. Μούτσης, Μ.Πλέσσας κ.α.).

Ο 88χρονος, σήμερα, Στέλιος Γιαννακόπουλος, με γλαφυρή και στοιχειοθετημένη αφήγηση μετέφερε στους ακροατές εικόνες από τις συνθήκες που επικρατούσαν στη δημόσια ραδιοφωνία από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, οπότε είχε την πρώτη του επαφή με ραδιοφωνικό σταθμό. Αυτή η πρώτη επαφή χρονολογείται πιο συγκεκριμένα το 1951, όταν, ενώ υπηρετούσε στην Κοζάνη στο όπλο των διαβιβάσεων, καλέστηκε από τον συνθέτη Βαγγέλη Λυκιαρδόπουλο για να συμμετέχει ως «τσόντα» – όπως χαρακτηριστικά είπε- στις μουσικές εκπομπές του στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ενόπλων δυνάμεων, κάνοντας τη δεύτερη φωνή σε τραγούδια.

Στη συνέχεια, μίλησε για στιγμές και περιστατικά που βίωσε από το 1954 έως το 1962, ως εργαζόμενος πλέον στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας με την ειδικότητα του τεχνικού Β΄ κλάδου, επισημαίνοντας το μεράκι και την επάρκεια όσων ασχολούνταν με το περιεχόμενο και την τεχνική υποστήριξη του ραδιοφωνικού προγράμματος. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η αναφορά του σε πρόσωπα που εργάστηκαν για την παραγωγή των εκπομπών ραδιοφωνικού θεάτρου (π.χ. Ν.Γκάτσος, Μ.Λυγίζος κ.α.), όπου, μεταξύ άλλων, αναπαράστησε και τα αυτοσχέδια ηχητικά εφέ που χρησιμοποιούνταν. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε περιστατικά αποκαλυπτικά της υπευθυνότητας των εργαζομένων καθώς και διοικητικής λειτουργίας (ή/και δυσλειτουργίας) του ΕΙΡ της συγκεκριμένης εποχής, όπως και σε απεργιακή κινητοποίηση των τεχνικών το εν λόγω χρονικό διάστημα. Επιπροσθέτως, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος περιέγραψε και το κλίμα που επικρατούσε στην ΕΡΤ από τα τέλη του 1983, οπότε και επανήλθε στη δημόσια ραδιοφωνία ως συμβασιούχος συνεργάτης και μέχρι το 1994 που συνταξιοδοτήθηκε.

Η άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Στέλιου Γιαννακόπουλου έτυχε της θερμής ανταπόκρισης των ακροατών, με έναν εξ αυτών, μάλιστα, να χαρακτηρίζει τον συνεντευξιαζόμενο ως μια από τις «ελάχιστες εν ζωή αυθεντικές πηγές της ιστορίας του ελληνικού ραδιοφώνου του τελευταίου μισού του 20ου αι.».

Επιμέλεια – παρουσίαση: Μαρίνα Μάντζου

Keywords
Τυχαία Θέματα