Ο ρόλος του «κουβαλητή» βλάπτει την υγεία των ανδρών!

11:02 22/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο ρόλος του βασικού «κουβαλητή» των αναγκαίων για την επιβίωση της οικογένειας, που στην πλειονότητά τους αναλαμβάνουν οι άνδρες, αποδεικνύεται ότι κάνει κακό στην ψυχική και στη σωματική τους υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Κριστίν Μουνς του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Ένωσης, ανέλυσαν στοιχεία από ένα αντιπροσωπευτικό δείγματα παντρεμένων ανδρών και γυναικών, ηλικίας 18 έως 32 ετών, σε βάθος 15ετίας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν

τη σχετική συνεισφορά των δύο φύλων στον οικογενειακό προϋπολογισμό και έκαναν μετά συσχέτιση με την κατάσταση της υγείας καθενός ατόμου. Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη οικονομική ευθύνη έχουν οι άνδρες σε ένα νοικοκυριό τόσο χειρότερη είναι η ψυχολογική κατάστασή τους, καθώς και η σωματική υγεία τους.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο αν οι άνδρες είναι οι μοναδικοί «κουβαλητές» και η γυναίκα τους δεν συνεισφέρει καθόλου από οικονομική άποψη. Οι άνδρες αυτοί έχουν κατά μέσο όρο 5% χειρότερη ψυχική υγεία και 3,5% χειρότερη σωματική υγεία, σε σχέση με τους άνδρες των οποίων οι γυναίκες συνεισφέρουν ισότιμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Συνήθως, όσον αφορά τον ρόλο των δύο φύλων σε έναν γάμο, εστιάζουμε στους διάφορους τρόπους που οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, π.χ. λόγω οικογενειακής βίας ή επειδή αναλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στις δουλειές του νοικοκυριού. Όμως, η μελέτη μάς δείχνει ότι οι αυξημένες προσδοκίες που υπάρχουν για τους άνδρες μπορούν επίσης να τους κάνουν κακό. Οι άνδρες υποτίθεται ότι πρέπει να είναι οι ‘‘κουβαλητές’’, όμως όταν έχουν ελάχιστη έως καθόλου οικονομική βοήθεια, αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο πάνω τους», επισημαίνει η Κριστίν Μουνς.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το «κουβάλημα» βιώνεται ως υποχρέωση και άγχος από τους άνδρες, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, όταν οι γυναίκες αναλαμβάνουν τον ρόλο του «κουβαλητή», αυτό έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία τους, Όσο περισσότερα χρήματα φέρνουν στο σπίτι τόσο καλύτερα νιώθουν. Αντίθετα, δεν νιώθουν καθόλου καλά, όταν εξαρτώνται οικονομικά από τους άνδρες τους.

Επιπλέον, η σωματική υγεία των γυναικών δεν φαίνεται να επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά από το αν και πόσο συμβάλλουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι γυναίκες, που αναλαμβάνουν τον ρόλο του «κουβαλητή» συχνά το αντιλαμβάνονται ως ευκαιρία, επιλογή και πηγή υπερηφάνειας.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το «κουβάλημα» βιώνεται ως υποχρέωση και άγχος από τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες συχνά το αντιλαμβάνονται ως ευκαιρία, επιλογή και πηγή υπερηφάνειας. Μια βασική διαφορά είναι ότι οι άνδρες συνεχώς κατατρύχονται από το άγχος μήπως στο μέλλον αδυνατούν να εκπληρώσουν τον ρόλο τους (π.χ. λόγω ανεργίας), ενώ αντίθετα οι γυναίκες δεν έχουν ανάλογο άγχος μήπως κάποια στιγμή χάσουν το εισόδημά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα