Ο «Ριγολέττος» του Τζουζέπε Βέρντι στη Λυρική Σκηνή

00:30 24/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις 25, 27, 29 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου παρουσιάζεται, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, ο «Ριγολέττος» του Τζουζέπε Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη και σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου.

Ίσως το πιο σκοτεινό από τα αριστουργήματα του Βέρντι, ο Ριγολέττος φέρνει για πρώτη φορά στο ΚΠΙΣΝ, τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στον ρόλο που τον καθιέρωσε σε Λονδίνο, Μόναχο, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Βενετία. Μαζί του η διακεκριμένη κολορατούρα

υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση, στον απαιτητικό ρόλο της Τζίλντας, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος και μια πλειάδα Ελλήνων μονωδών της ΕΛΣ.

Δ. Πλατανιάς

Από το 1851 που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενετία, έως σήμερα έχει χειροκροτηθεί από χιλιάδες θεατές σε όλο τον κόσμο και έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις δημοφιλέστερες όπερες όλων των εποχών.

Οι αντιθέσεις συνιστούν βασικό στοιχείο, καθώς οι μεταπτώσεις ανάμεσα σε λυρικές και δραματικές σκηνές εξασφαλίζουν τη διαρκή ροή της υπόθεσης, με μεγάλη ταχύτητα. Άλλωστε, η αντιφατική, σκοτεινή προσωπικότητα του χαρακτήρα του Ριγολέττου είναι το στοιχείο που ενέπνευσε και παρακίνησε τον Βέρντι να συνθέσει την όπερα αυτή.

Η ιστορία μιλά για τον έρωτα της Τζίλντας, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέττου, για τον έκλυτο Δούκα της Μάντοβας, ο οποίος τής παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέττος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα. Ανακαλύπτοντας τα σχέδια του πατέρα της, η Τζίλντα αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της και να θυσιαστεί, παίρνοντας τη θέση του.

Ο Νίκος Πετρόπουλος μεταφέρει τη δράση του έργου από τη Μάντοβα του 16ου αιώνα στην Ιταλία του Μουσολίνι, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Το αλαζονικό περιβάλλον του έκλυτου Δούκα της Μάντοβας μεταφέρεται σε αυτή την εποχή της συνωμοσίας και της υπεροψίας. Η έντονα δραματική μουσική του Βέρντι δένει με μία ατμόσφαιρα, όπου όλοι και όλα κινούνται μέσα σε σκιές.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Μιλάνο, Μάρτιος του 1938. Η Ιταλία αυτοκρατορία πλέον, από το 1936. Το απόγειο της φασιστικής δόξας. Ένα κράτος πριν την αρχή της κατάρρευσης και της καταστροφής. Ήθη έκλυτα, υπεροψία της εξουσίας, αυθαιρεσία, καμαρίλα, συνωμοσίες, οίηση. Το ιδανικότερο πλαίσιο για μία χρονολογική, τίμια, μεταφορά του «Ριγολέττου» σε ένα φιλμ νουάρ. Όμως, όλα αυτά δεν τα αντιμετωπίζουμε ακόμα και σήμερα; Να λοιπόν η δυναμική του έργου«.

Η ιστορία

Το τρίπρακτο μελόδραμα, Ριγολέττος, είναι εμπνευσμένο από το θεατρικό Ο βασιλιάς διασκεδάζει (1832) του Β. Ουγκώ (1802-1885). Το ποιητικό κείμενο υπογράφει ο Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε (1810-1876).Πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Ο Φοίνικας της Βενετίας, στις 11 Μαρτίου 1851. Στην Ελλάδα αναφέρεται παράσταση της όπερας το 1852 στην υπό βρετανική προστασίας Κέρκυρα και στις 28 Οκτωβρίου 1853 στην Αθήνα, σε ιταλική γλώσσα. Στο ρεπερτόριο της Λυρικής περιλήφθηκε τον Ιανουάριο του 1948, όταν δόθηκε σε μουσική διεύθυνση του Λεωνίδα Ζώρα και σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Πέρση, με τον Ευάγγελο Μαγκλιβέρα στον κεντρικό ρόλο, τον Αντώνη Δελένδα ως Δούκα και τη Φραντσέσκα Νικήτα, ως Τζίλντα.Χρ. Πουλίτση – Γ. Χριστόπουλος

Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης

Σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Νίκος Σ. Πετρόπουλος

Κινησιολογία-χορογραφία: Άρτεμις Λαμπίρη

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Διεύθυνση μπάντας: Γεώργιος Αραβίδης

Δούκας της Μάντοβας: Γιάννης Χριστόπουλος

Ριγολέττος: Δημήτρης Πλατανιάς

Τζίλντα: Χριστίνα Πουλίτση

Σπαραφουτσίλε: Δημήτρης Καβράκος

Μανταλένα: Ειρήνη Καράγιαννη

Τζοβάννα: Ελένη Δάβου

Κόμης Μοντερόνε: Δημήτρης Κασιούμης

Μαρούλλο: Άκης Λαλούσης

Μπόρσα: Γιάννης Κάβουρας

Κόμης Τσεπράνο: Γιώργος Ματθαιακάκης

Κόμισσα Τσεπράνο: Λεωνόρα Γαϊτάνου

Δεσμοφύλακας: Αλέξανδρος Λούτας

Ακόλουθος: Νίκη Χαζιράκη

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

info

Ριγολέττος, Τζουζέπε Βέρντι

25, 27, 29 Οκτωβρίου 2017, 1 Νοεμβρίου 2017

ΚΥΚΛΟΣ ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΠΕΡΑ

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20:00

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 30, 40, 45, 60 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ
Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ

Προπώληση: ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ – Τ. 2130885700 (Καθημερινά 09:00-21:00)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ριγολέττος, Τζουζέπε Βέρντι, Λυρική Σκηνή,rigolettos, tzouzepe vernti, lyriki skini